Захарова е много изкушена от идеята за пълноценно изпълнение на

...
Захарова е много изкушена от идеята за пълноценно изпълнение на
Коментари Харесай

Кандидатът за ВКС Галина Захарова: Ден през ден получаваме упреци заради грешно прилагане на закони

Захарова е доста изкушена от концепцията за пълноценно осъществяване на ролята на националния арбитър. Тя обаче е разтревожена от събитието, че ден през ден страната получава упреци за погрешно използване на законодателството, за погрешно реализиране на правораздаването - това е доста сериозен укор. Ангажирайки напъните на съдилищата, в това число на касационната инстанция, новият ръководител на Върховен касационен съд би могъл да избегне усложненията и да способства за едно почтено място на страната в европейския живот.

Галина Захарова съобщи по време на съвещанието на Върховен касационен съд, че в избран миг от развиването на публичния живот правосъдната власт минава през разнообразни стадии на израстване. Когато се приказва за значителните проблеми на правосъдната система като цяло, магистратите не трябва да пропущат, че преди окончателното реализиране на масираната промяна в правораздаването, би трябвало да има базата с задоволителен и първокласен човешки запас, посочи тя.

Дейността на Върховен касационен съд не се реализира единствено до разглеждането на правните разногласия, а натовареността на Върховен касационен съд включва един доста по-широк размер от действия и отговорности, в които Захарова желае да взе участие задълбочено, интензивно и умело. В концепцията си тя не развива тезата си за голословно необятно разширение на размера на човешкия състав в съда, а за оптимална натовареност, която да дава отговор на една междинна норма, в която съдиите да вземат решение делата, които са им разпределени.

В концепцията си Захарова е сложила няколко цели, които биха могли да бъдат реализирани относително елементарно и без цената на разтърсвания в организацията на съда. Една от задачите е основаването на конструкция с аналитична активност, която да подкрепя както съдиите в тяхната тълкувателна активност, само че и разрешаването на избрани каузи, изискващи знания в една или друга област.

Захарова не би имала терзания да желае увеличение на бюджетните разноски за увеличение състава на съда или други условия.

Следващата цел пред претендента за ръководител на Върховен касационен съд е независимостта на съда. Като камшик на правилата и въз основата на независимостта на правосъдната власт тя дефинира казуса с спорната правосъдна процедура. Така се основава усещането, че законът се ползва за едни по един метод и за други по напълно различен метод. Трябва да изпълняваме умело уеднаквяването на закона, сподели Захарова.

" Истинското водачество на Върховен касационен съд се демонстрира и ще се прояви посредством тези цели, към които би трябвало да се стремим. Изборът на ръководител на Върховен касационен съд е въпрос на кардинални цели - дали желаеме да реализираме или не едни базови правила. Личността няма чак такова значение за развиването на правораздаването. Към съдиите и правосъдните органи са неприложими правилата и механизмите, функциониращи и в останалите органи и администрацията ", счита още Захарова.

Защо се кандидатира за ръководител на Върховен касационен съд? За нея е неповторима опция: " Правя това с желанието да покажем на всички сътрудници от съдийската общественост, че е допустимо арбитър да ръководи, уповавам се - сполучливо съответните съдилища. От тази позиция аз съм професионален претендент и моята идея е ориентирана най-вече към чисто професионални тематики, доколкото длъжността, за която аплайвам е ръководител на Върховен касационен съд ", изясни Захарова.

Убедено смятам, че като висша правосъдна инстанция в Република България Върховен касационен съд е предназначен да отстоява на най-високо равнище полезностите на правовата страна, акцентира Захарова.

Според нея не би следвало да се натъртва и подчертава върху ролята на съответната персона. Когато се приказва за ръководител на Върховен касационен съд и за ръководител на правосъден орган, се касае до избор и до одобряване на избрани полезности, изясни тя. За това смята, че магистратите би трябвало да приказват за водачество на Върховен касационен съд, а не толкоз за една или друга персона.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР