Захарният диабет е хронично, социално-значимо заболяване, при което е повишено

...
Захарният диабет е хронично, социално-значимо заболяване, при което е повишено
Коментари Харесай

7 признака на диабет, които не бива да пропускате

Захарният диабет е хронично, социално-значимо заболяване, при което е нараснало равнището на глюкозата в кръвта. Глюкозата е нужна за произвеждане на сила, което става във всяка клетка на тялото. Глюкозата от кръвта може да влезе в клетките единствено в наличие на задоволително количество инсулин.
Инсулинът е хормон, който се създава в така наречен бета-клетки на задстомашната жлеза (панкреаса).
Той има свойството да понижава нарасналата след банкет на храна кръвна захар, като й оказва помощ да влезе в клетката. Инсулинът е ключът, който отключва вратата на клетката, с цел да може глюкозата да влезе в нея и да се създаде сила. Така е при хората, които нямат диабет.
При диабетиците има цялостна или частична липса на произвеждане на инсулин от панкреаса, както и нарушено деяние на създавания инсулин.
Списъкът с главните признаци на диабета е направила Дина Адимулам, ендокринолог от университета в Йейл.

Постоянни пристъпи на апетит. Инсулинът при диабетик, който към момента не знае за заболяването си, не се създава задоволително, заради което глюкозата, която идва с храната, не влиза задоволително в клетките. Следователно човек изпитва непрекъснат апетит.

Влошаване на зрението. Друг признак на диабет. Поради нарасналото равнище на захар лещата в окото се усилва по мярка и съдовете на ретината се повреждат.

Повишена отмалялост. Глюкозата също е виновна за този признак. Тялото няма задоволително сила, заради което човек бързо се уморява.

Лошо зарастване на рани. Кръвоносните съдове стават нежни заради диабета. Следователно, даже дребните драскотини зарастват по-дълго от нормално.

Крайниците изтръпват. Дискомфортът в краката и ръцете също е симптом на диабет.

Акантоза черна. Тъмните гънки по шията и подмишниците могат да бъдат признак на диабет.

Проблеми с устната празнина. Признак за диабет може да бъде сухота в устата, кариес, инфектиране на венците и чувство за парене в устата и езика.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР