Захарен диабет тип 1 – възможно ли е да се

...
Захарен диабет тип 1 – възможно ли е да се
Коментари Харесай

Захарен диабет тип 1 – възможно ли е да се излекува?

Захарен диабет вид 1 – допустимо ли е да се излекува? Захарният диабет е извънредно публикувано хронично заболяване, което се подрежда на трето място измежду водещите аргументи за гибел след сърдечно-съдовите болести и рака.

Захарта (би било по-правилно да я назоваваме „ глюкоза “) е нужна на тялото ни като източник на сила. Глюкозата влиза в тялото с храната и се всмуква в червата, а също по този начин се създава от черния дроб на празен корем. Инсулинът е значим хормон, създаван от панкреаса и е виновен за превозването на глюкозата от кръвта в клетките. На собствен ред клетките трансформират глюкозата в сила. Самият инсулин също контролира производството на глюкоза от черния дроб.

Болестта се разделя на първи и втори вид

 Болестта се разделя на първи и втори вид

Има ли разлика сред диабет вид 1 и вид 2 и каква е тя?

При диабет вид 2 клетките на тялото са по-малко чувствителни към инсулина, тъй че не одобряват глюкозата, която носи, и тя остава в кръвта в остатък. Или по някаква причина инсулинът стопира дейно да контролира производството на глюкоза от черния дроб, тъй че равнищата на кръвната захар се покачват.

При инсулинозависим диабет вид 1 личната имунна система на организма унищожава клетките на панкреаса, виновни за производството на инсулин. Така инсулинът не навлиза в кръвта и не придвижва глюкозата в клетките, която остава в кръвта. Това положение изисква въвеждане на инсулин в тялото посредством инжекции, заради което първият вид се назовава инсулинозависим захарен диабет.

Причини за захарен диабет вид 1

Инсулинозависимият диабет вид 1 е автоимунно заболяване, т.е. към тези, породени от нападателна имунна реакция към личните кафези на тялото. За страдание аргументите за тази реакция към момента не са известни.

Повечето учени са склонни към генетично влечение и заместничество на заболяването. Има и съмнение за вирусния съставен елемент: хората, които са имали съществени вирусни инфекции на фона на генетично влечение към диабет, са изложени на риск.

Най-често инсулинозависимият диабет вид 1 се демонстрира в детството или юношеството, по-рядко в зрелост. Диабетната кома е последна демонстрация на нелечимо заболяване, защото към половината от пациентите не знаят за болестта си, до момента в който не се появят първите съществени затруднения.

Симптоми на захарен диабет вид 1

Късната диагноза и затрудненията са разследване от обстоятелството, че постоянно не се обръща задоволително внимание на първите признаци. Сред главните първи признаци са:

  • чувство за сухота в устата,
  • непрекъсната жадност,
  • постоянно уриниране,
  • нарушавания на съня заради чести позиви за уриниране,
  • обща уязвимост, заспалост, отмалялост,
  • намаляване,
  • замъглено зрение.

Едно от постоянно срещаните затруднения на инсулинозависимия диабет вид 1, кетоацитозата, е опитът на тялото да компенсира неналичието на сила (в края на краищата глюкозата не се абсорбира) посредством изгаряне на мазнини, което освобождава кетонови тела.

Наличието на огромни количества кетонни тела в кръвта е токсично и се демонстрира със следните признаци:

  • миризма на ацетон от устата,
  • световъртеж,
  • повръщане,
  • стомашни болки,
  • загуба на схващане,
  • кома.

Лечение на захарен диабет вид 1

 Лечение на захарен диабет вид 1

Въпреки обстоятелството, че диабет вид 1 е хронично заболяване (пълното изцеление на пациента е невъзможно), е изцяло допустимо да се приведе хода на болестта в следена посока.

Основата на поддържащата терапия е инжектирането на инсулин. Едновременно се употребяват както дългодействащи, по този начин и краткодействащи форми. Изборът на дозите и метода на приложимост на лекарството се прави от ендокринолог. За реализиране на оптимални резултати на пациентите се предлага специфична диета, рационална физическа интензивност и постоянно следене на равнищата на захарта.

Диета за захарен диабет вид 1. Използва се диета номер 9 по Певзнер. Калоричното наличие на диетата е умерено лимитирано заради елементарни въглехидрати и скотски мазнини. Количеството употребяван протеин не предстои на промяна. Противопоказани са артикули като сладкиши, тлъсти меса, захар, плодове и сокове, съдържащи огромно количество фруктоза. Също по този начин е належащо да се понижи потреблението на готварска сол.

Физическа подготовка. Физическата интензивност ви разрешава да изгорите част от въглехидратите, съдържащи се в кръвта, и да намалите равнищата на глюкозата. Тежките тренировки обаче покачват инсулиновата сензитивност и са съпроводени от по-голяма консумация на захари. Понякога това предизвиква тежка хипогликемия. Упражненията би трябвало да се вършат с нараснало внимание. Техният режим се избира самостоятелно.

Глюкометрия. Пациентите независимо дефинират концентрацията на глюкоза благодарение на глюкомер 4-8 пъти дневно. Процедурата е нужна след хранене, спортуване и заран на празен корем. По-добре е да запишете резултатите в тетрадка, с цел да можете да наблюдавате положението във времето и да извършите нужните корекции.

Възможно ли е да се излекува диабет вид 1

Според лекарите диабет вид 1 е хронично заболяване и цялостното изцеление на пациента е невероятно. Но въпреки всичко дано да забележим 2 образеца за хора излекувани от диабет вид 1. Първата пациентка е направила лекуване на диабет вид 1 със стволови кафези.

Ерика Тотен била част от клинично изпитване в Института за диабет, затлъстяване и метаболизъм. Тя пополучила трансплантирани панкреатични островни кафези * и към този момент не е инсулинозависима. Всъщност, след седем години след трансплантацията, Ерика въобще не се нуждае от инсулин.

*Островните клетки произвеждат хормоните: инсулин, глюкагон и соматостатин.

Вторият случай е на мъж от Охайо. За него се твърди, че е първият в света, оздравял от диабет вид 1. Диабетът от вид 1 управлява живота на Брайън Шелтън повече от 40 години. Той е диагностициран на 21-годишна възраст. С напредването на възрастта автоимунното заболяване става все по-трудно за управление. Той е това, което лекарите нарекли нежен диабетик, което значи, че измененията в кръвната му захар са тежки и чести.

Ето какво споделя той: „ Бях куриер в продължение на 30 години и трябваше да обикалям нагоре по улицата. До преди да стигна до края на улицата, припадах в нечий челен двор. Това беше моето всекидневие. ”

Викали са му кола за спешна помощ стотици пъти. Брайън се подложил на изменящо живота му клинично тестване. Той взел участие в клинично изпитване от Vertex Pharmaceuticals. Компанията тества лекуване, разработвано в продължение на десетилетия от академик, който заречен да откри лек, откакто 2 от децата му били заболели от тази болест.

Той получил инфузия на кафези, отгледани от стволови кафези, само че тъкмо като клетките на панкреаса, произвеждащи инсулин, които липсвали на тялото му. Сега тялото му автоматизирано управлява равнищата на инсулин и кръвна захар. 

Все отново ще забележим дали този вид лекуване ще се окаже панацеята в битката със захарен диабет вид 1. Предстоят още проби и клинични тествания. Но въпреки всичко нещата звучат много обещаващо!


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР