Загубата на работа е сигурна предпоставка за негативни последици върху

...
Загубата на работа е сигурна предпоставка за негативни последици върху
Коментари Харесай

Три важни стъпки, които да направите веднага, ако останете без работа

Загубата на работа е сигурна причина за отрицателни последствия върху душeвността, страстите, само че най-много върху финансовото ви положение.

За страдание, хиляди чиновници са сложени в такава обстановка, защото наклонността в международните компании е към непрекъснати съкращения и понижаване на щатове, оповестява CNBC.

Тази седмица съкращенията на работни места в Disney доближиха 4000, а наскоро съкращения оповестиха и Twitter, Meta, Whole Foods на Amazon и други водещи компании.

Експертите поучават да предприемете няколко незабавни стъпки допустимо най-бързо откакто научите неприятната вест, защото стресът, че би трябвало да напуснете работата си, може да ви дезориентира.

1. Молба за обезщетение за безработица и други обществени помощи

Подайте молба за компенсации за безработица допустимо най-скоро след уволнението, поучава Мишел Евърмор, старши помощник във фондация " The Century ".

" Веднага откакто получите заповедта за преустановяване на трудовия ви контракт и напуснете работа, би трябвало да отидете в службата за обезпечаване ", безапелационна е Евърмор.

Обикновена процедура в държавните служби за разпределяне на помощи е обработването на документите да отнеме седмици, тъй че колкото по-рано подадете молба, толкоз по-добре.

Кандидатствайте допустимо най-скоро в Бюрото по труда към общината, в която се води адресната ви регистрация. Проверете дали тази услуга е допустима онлайн, с цел да си спестите дългото очакване на опашки в службата.

Не на последно място, бъдете осведомени какви други права на обществени помощи бихте могли да получавате, с изключение на месечното обезщетение за безработица.

2. Помислете за здравното си обезпечаване

Загубата на работа постоянно значи и загуба на здравна осигуровка.

" Колкото и да не ви е до това, значимо е да потърсите бързо покритие на здравните осигуровки, тъй като в никакъв случай не се знае по кое време може да ви се наложи лекуване " поучава Кейтлин Донован, представител на Националната фондация за отбрана на пациентите, организация с нестопанска цел в Съединени американски щати, която оказва помощ на хората да имат достъп до здравни грижи. 

Първата ви стъпка би трябвало да бъде да разговаряте със чиновник от отдела за човешки запаси на вашата компания, с цел да разберете по кое време механически завършва покритието ви.

" Тук няма общо предписание: За някои покритието може да завърши незабавно, а за други - до края на съответния месец, според от практиката на компанията ", споделя Донован. " Така или другояче, би трябвало неотложно да започнете да планирате прекосяването към нов проект. ", поучава специалистът.

Да се ориентирате сами в областта на здравното обезпечаване може да бъде стресиращо и объркващо.

Съществуват запаси, към които можете да се обърнете за помощ, като разнообразни пациентски и неправителствени организации. У нас, може да се информирате и от услугите на Националния застрахователен институт (НОИ) или от застрахователни сдружения, предлагащи благоприятни условия за самостоятелни застраховки в здравни фондове за физически лица.

3. Защитете пенсионните си осигуровки

Ако някогашният ви шеф е планувал частен фонд за пенсионно обезпечаване, в който са събирани част от месечните ви хонорари, би трябвало да решите какво да вършиме с тази сметка.

Възможно е да не желаете да вършиме нищо, изяснява Рита Асаф, вицепрезидент на отдел " Пенсионно водачество " във Fidelity.

Повечето работодатели ви разрешават да запазите сметката при напускането си, само че в случай че имате по-малко от 5000 $ в нея, сумата може да се трансферира в самостоятелна пенсионна сметка, прибавя тя по отношение на опциите на компании, основани в Съединени американски щати.

Друга опция е да прехвърлите сметката в застрахователна компания, което ще ви разреши да продължите да спестявате.

" Не забравяйте обаче да проучите таксите и разноските при избора на частен пенсионен фонд, защото те в действителност могат да варират ", поучава Асаф, което важи и за изискванията у нас.

Това, което специалистът не ви поучава да вършиме, в случай че въобще е допустимо, е да изтеглите незабавно парите от сметката за пенсия. Има огромна възможност в този случай да бъдете натоварени с налози и санкции и може да се окажете надалеч от постигането на задачите си за предстоящ приход при пенсиониране.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР