Загрижена съм от многобройните съобщения за полицейско насилие срещу журналисти

...
Загрижена съм от многобройните съобщения за полицейско насилие срещу журналисти
Коментари Харесай

Европа зове: Полицаите, които нападнаха журналисти в България да бъдат сурово наказани


„ Загрижена съм от многочислените известия за полицейско принуждение против публицисти на демонстрациите в София ”. Това декларира Дуня Миятович, комисар на Съвета на Европа по човешки права.

„ Съобщава се, че няколко публицисти са били бити и обгазени на конфликтите през вчерашния ден в София сред служители на реда и стачкуващи. Съобщава се, че един публицист е бил арестуван с часове, а на други е била развалена професионалната техника “, се показва в нейното изказване.

„ Насилието против публицисти, изключително от страна на държавни сътрудници, опонира на задължението на страните да поддържат независимост на печата и да пазят сигурността на публицистите “, безапелационна е Миятович.

„ Поради това приканвам българските управляващи дейно да проверяват всички регистрирани случаи на набези против публицисти и да санкционират полицейските чиновници, виновни за това недопустимо държание. Също по този начин незабавно би трябвало да се дадат ясни указания на полицейските чиновници да зачитат свободата на печата и да разрешават на публицисти и медийни експерти да отразяват безвредно демонстрациите “, приканва тя.

След 22.00 ч. на площада пред новата постройка на Народното събрание, в региона на триъгълника на властта, избухнаха конфликти. Млади хора с тип на ентусиасти започнаха да замерят служителите на реда с бомбички, до момента в който мирните протестиращи, които участваха на обичайния протест против властта към този момент се бяха отдръпнали. Малко след среднощ силите на реда прочистиха площада.

Около 3.00 часа през нощта бяха вдигнати блокадите на основните кръстовища в столицата – Орлов мост и Ректората. Това е станало по кротичък метод, прецизираха от Столична дирекция на вътрешните работи.

Вчера беше 56 ден на митингите в цялата страна. Гражданите упорстват за оставката на премиера Бойко Борисов, основния прокурор Иван Гешев и провеждането на почтени парламентарни избори.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР