Заглавието на този текст заимствах от пациентката ми Мис P.,

...
Заглавието на този текст заимствах от пациентката ми Мис P.,
Коментари Харесай

Дървото, което никога не се огъва. За емоционалната устойчивост

Заглавието на този текст заимствах от пациентката ми Мис P., 45 годишна жена, която пристигна при мен на психотерапия в една от Психологическите служби на английската Национална здравна система (NHS) в Лондон. Когато й предложих да ми опише за себе си, тя стартира с думите: " Аз съм дървото, което в никакъв случай не се огъва ". Mис P. беше жена с привлекателна осанка, доста сполучлива в професионалната си кариера, само че разочарована и неудовлетворена от интимните си връзки с мъжете. В живота ѝ неотдавна се беше появил човек, с който тя се усещаше добре и който не искаше да загуби. Това беше мотивът да изиска психическа помощ и в течение на 3 месеца тя идваше при мен един път седмично, постоянно точна, постоянно в точния момент.

За да опише най-важното качество на своя темперамент Мис P. още при първата ни среща употребява британската дума resilience, която няма еднословен еквивалент в българския език. В взаимозависимост от подтекста тя може да бъде преведена като резистентност, издръжливост, еластичност, адаптивност, неотстъпчивост, мощ на характера... В някои български психически проучвания този лингвистичен въпрос се взема решение посредством транслитерация като се вкарват термините " резилиентност " (за линия на личността) и " резилианс " (за процеса).
През последните три десетилетия понятието " резилиентност " притегли вниманието на откривателите в разнообразни области - обучение и образование, опазване на здравето, психотерапия, обществена и организационна логика на психиката... Говори се за резилиентността като самостоятелна линия и като характерност на организациите.

В моята работа като психотерапевт и като инструктор в тренинги по резилиентност за държавни чиновници във Англия, аз се концентрирам върху самостоятелната резилиентност. Използвам доста необятно определение, което дефинира резилиентността като способността на индивида да се приспособява положително в рискови и спешни обстановки. Този развой включва също по този начин и стадиите на подготовка за ефикасна акомодация и реинтеграция.

Резилиентността е линия на характера, която може да бъде развивана както в естествения ход на човешкия живот, по този начин и посредством образование и тренинг.

Изследователите разграничават физическа, психическа, прочувствена и духовна резилиентност. Мис Р. беше потвърдила неведнъж, че умее да се оправя в комплицирани обстановки, че не се предава и че не се огъва под напора на провокациите в персоналния си и в професионалния си живот. Беше схванала обаче, че тези й качества не можеха да й обезпечат качеството на живот, за което тя към този момент мечтаеше. Какво и пречеше да съхранява връзките си с мъжете?
Когато попитах по какъв начин са проявявали страстите си към нея родителите и, тя отговори: " Ние сме англичани и не демонстрираме емоците си ". В гласа и имаше нотка на горделивост. Установихме, че тя има доста дребен набор от думи, с които да опише страстите и чувствата си, че се затруднява да ги локализира в тялото си и не може да разпознава други страсти с изключение на яд, горест, наслада, боязън. Трудно й беше даже да признае, че изпитва боязън - толкоз привързана беше към концепцията, че е безстрашната желязна лейди. Ситуациите на наслада за нея бяха свързани с професионалната и среда, с триумфи, с признанието на достиженията и от другите.

Никак не беше елементарно да открием подтекст, в който Мис Р. си позволяваше да се отпусне. Спомням си усещанането си за пробив в нашата работа, когато открих какъв брой заветен за нея беше ритуалът на пиенето на чай. Мис Р ставаше с половин час по-рано заран, с цел да може да запари обичания си чай, който пиеше ритуално в тишината на своята кухня. Помолих я да ми опише усета, цвета, температурата на чая. Докато говореше за този обред, тя се промени - лицето и се отпусна и олекна, на устните и се появи усмивка, тя се увлече да ми споделя за чашата, от която пиеше чай и за обичаната чаена чашка от детството и. Имах възприятието че дървото, което не се огъва, въпреки всичко отговори на повея напразно.
В връзките си с мъжете Мис Р. повтаряше модела на връзки, които беше следила в детството си. Майка й беше вземала значимите за фамилията решения независимо и монолозите й за безполезността на мъжкия пол бяха надълбоко проникнали в съзнанието на Мис Р. Естествено, мъжете в живота й идваха най-много с цел да потвърдят тази нейна визия и нейните упования...

Открихме повтаряне на модела, в който Мис Р. поема самодейността в взаимните дейности на двойката, след което изпитва злост и яд, че би трябвало за всичко да се грижи сама, а мъжът е ненужен паразит, авантаджия и изменник. Всеки път се беше разигравал един от двата вероятни сюжета, водещи до подобен резултат: мъжът последователно губи самообладание да изслушва тези обвинявания, или Мис Р. губи самообладание да извършва " мъжката " роля и двойката се разпада. В този трагичен триъгълник обаче, Мис Р. не играеше ролята на жертва. В началния стадий на връзките тя беше " избавител ", като се опитваше на научи мъжа, който не знае по какъв начин да се оправя с живота, а в следствие се превръщаше в агресор, преследваше го и го обвиняваше в безполезност.

Към момента на нашата среща Мис Р. беше забелязала повторението на този модел и беше подготвена да поеме своята част от отговорността за протичащото се.

При всяка наша среща с Мис Р. ние преглеждахме епизоди от ежедневните ѝ взаимоотношения с нейния партнор. Тя осъзнаваше усложненията си да се довери на новия човек в живота и. Започна да споделя с него по какъв начин се усеща, когато нещата не се случваха по метода, по който тя очакваше. Изслушваше го и стартира да придобива по-ясна визия за неговите претекстове - рационални и прочувствени - да работи по един или различен метод. На една от последните ни сесия Мис Р. показа, че с колегата й възнамеряват първата си почивка. Тя беше го помолила той да избере дестинацията и да не й споделя, къде ще пътуват. Новото чувство за разпределяне и доверие че нещата ще се случат по най-хубавия метод я изпълваше с ведрина и топлота. Тук моята роля беше да й припомня, че процесът на това доближаване и осъзнаване има начало, само че няма край.

Работата с Мис Р. включваше развиването на нейната подготвеност за това, какво усеща, уважението и интереса ѝ към личния ѝ прочувствен свят.

Емоционалната резилиентност надалеч не се изчерпва с твърдостта на характера и способността за бързо възобновяване след контузия. Но понятието резилиентност постоянно включва реакцията на индивида на избран стимул/обект. В случая на Мис Р. беше належащо да работим върху прочувствената ѝ осъзнатост, която не постоянно е обвързвана със тласъците, постъпващи от външната среда.

В този смисъл задачата ни беше по-скоро да развием нейната прочувствена просветеност, която включва способността да се осъзнават, употребяват и ръководят страстите - както своите, по този начин и тези на другия.

Този случай от моята частна процедура, както и образованията по насърчаване на резилиентността на чиновници в няколко държавни департамента в Лондон, разшири моите показа за капацитета на поредната работа в региона на психотерапията, коучинга и образованията по прочувствена резистентност (резилиентност) и прочувствена просветеност, както за предварителната защита и профилактиката на психически проблеми, по този начин и за промотирането на прочувствена просветеност, психологично здраве и по-високо качество на живота.

Източник Пулс

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР