Загинали са всичките 72 души на борда на катастрофиралия в

...
Загинали са всичките 72 души на борда на катастрофиралия в
Коментари Харесай

Няма оцелели от разбилия се самолет в Непал, пилотите предотвратили по-голяма трагедия

Загинали са всичките 72 души на борда на авариралия в неделя аероплан на Yeti Airlines. Това заяви представител на авиопревозвача Пемба Шерпа, цитират от организациите.

По-рано имаше известия, че са оживели двама непалци, които са в тежко положение. Сред пасажерите е имало 15 чужденци, в това число петима индийци, четирима руснаци и двама корейци. Полетът от столицата Катманду падна в дефилето и се разруши сред остарялото и новото летище на град Покхара. След злополуката избавителните служащи измиваха с маркучи елементи от останките на двумоторния турбовитлов ATR 72, до момента в който димът се носеше от пропастта. Районът беше посипан с елементи от самолета, в това число със седалки.

За понеделник,16 януари, управляващите оповестиха народен печал.

Появиха се и нови детайлности за нещастието. Причината може да е техническа нередовност, заяви локалното издание MyRepublica, базирайки се на представител на Службата за гражданска авиация. " Нямаше проблеми с времето, получена е предварителна информация, че самолетът се е разрушил по механически аргументи. Получена е информация, че е забелязан пламък в самолета, когато е бил още във въздуха ", сподели служителят Гянендра Бхол. Предстои следствие, което ще продължи най-малко 45 дни.

Отделно водачите са избавили Похкара, като не са разрешили авариралият към този момент аероплан да падне върху града или летището. Те са се пробвали да го отведат от летището и града, оповестява Online Khabar, базирайки се на очевидци.

„ Минута по-късно самолетът можеше да се разбие в остарялото летище в Покхара, което е толкоз покрай пазара Рамгат “, сподели един от източниците. Местните допускат, че водачът е насочил самолета в дефилето на река Сети в опит да избави града.

Авиоиндустрията на Непал процъфтява през последните години, превозвайки артикули и хора сред труднодостъпни региони, както и задгранични туристи и алпинисти. Но секторът е обиден от ниска сигурност заради незадоволително образование и поддръжка. Европейският съюз забрани на всички непалски превозвачи достъп до въздушното му пространство от съображения за сигурност. Хималайската страна също има някои от най-отдалечените и сложни писти в света, оградени от заснежени върхове с подходи, които съставляват предизвикателство даже за опитни водачи. Операторите на полетите споделят, че в Непал липсва система за точни прогнози за времето, изключително в отдалечени региони с сложен планински терен, където в предишното са се случвали смъртоносни произшествия. Времето също може да се промени бързо в планините, създавайки подли условия за хвърчене.

През май 2022 година се разруши аероплан, ръководен от непалския транспортьор Tara Air, починаха всичките 22 души на борда - 16 непалци, четирима индийци и двама германци. Контролът на въздушното придвижване изгуби контакт с двувитловия Twin Otter малко откакто излетя от Покхара и се насочи към Джомсом, известна дестинация за преходи. Останките му бяха открити ден по-късно, разпръснати по планински скат на надморска височина от към 4400 метра. Около 60 души са взели участие в издирвателната задача, множеството от които са извървели километри нагоре, с цел да стигнат до там. След тази злополука управляващите стегнаха разпоредбите, в това число позволение за полети единствено при удобна прогноза за времето по целия маршрут.

През март 2018 година аероплан на US-Bangla Airlines кацна спешно покрай фамозно сложното интернационално летище в Катманду, убивайки 51 души. Този случай беше най-смъртоносният в Непал от 1992 година, тогава починаха 167 пасажери в аероплан на пакистанска самолетна компания, който се разруши при заход за Катманду. Само два месеца по-рано аероплан на Thai Airways се разруши покрай същото летище, убивайки 113 души. /БГНЕС, АФП
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР