Загадката на Sofia24.bg на 6 юни е свързана с един

...
Загадката на Sofia24.bg на 6 юни е свързана с един
Коментари Харесай

Една от най-популярните фигури в България в началото на 1990-те години празнува рожден ден днес

Загадката на Sofia24.bg на 6 юни е обвързвана с един музикант, който на 18.04.2019 година e награден с почетен знак на столицата и става почетен жител на София. Той е китарист-блусар, певец и създател на песни, е фронтмен и основател на софийската група Подуене блус бенд, която е първата декларирала се като блус група. Познахте ли го? Става въпрос за Васил Георгиев, прочут като Васко Кръпката и " Vasko The Patch “. Той е роден на 6 юни 1959 г. в София. Свири на барабани, хармоника и китара. Завършва колеж по автотранспорт и е водач, и автомеханик по специалност.

Васко Кръпката стартира музикалната си кариера през 1980-те, свирейки като барабанист в група " Паралел 42 “ в Скандинавските страни (1984 – 1986) и " Старт “ на Мими Иванова и Развигор Попов (1986 – 1989).

Унгарският филм " Плешивото куче “ (с присъединяване на групата " Хобо блус бенд “) му дава концепцията за бъдещето и през септември 1989 основава групата " Подуене блус бенд “, която е една от първите блус-формации в България. С правилен нюх за новост, ексцентрични хрумвания и духовитост, съчетани с тъкмо следване на правилата на ритъм-енд-блуса. Песните му са повлияни от края на комунистическия режим. Така Васко се трансформира в една от най-популярните фигури в България при започване на 1990-те. Сред известните песни от началния интервал на групата са " Бюрократ “, " Слънчев бряг блус “ и " Комунизмът си отива “.

Участва в доста манифестации, барикади и други прояви за събаряне на комунистическия режим. Провежда турнета в България и чужбина, свири в пандиза в Бухово, в Зала 1 на Националния замък на културата, от покрива на площад " Гарибалди “ в София, в мазето на спектакъл " Ла Страда “, на барикадите в Дупница, на концерта по посрещането на Бил Клинтън в София. Той прави и концерти за заболели деца и домове за сираци, както и взе участие в шумни рокерски събори.

Васко Кръпката годишно е уредник на фестивала " Цвете за Гошо “, отдаден на Георги Минчев и Sofia Blues Meeting, софийския пролет-есен блус фестивал, а от 2015 провежда Благоевград Blues&Jazz фестивал. През 2009 година е хедлайнер на фестивала " Blues Goes East “ в Карлсруе, а 2014 Cluj Blues Fest и Danube Jazz&Blues` в Румъния.

През 2010 година издава албума " Емигранти ", тематиката на който е духовната и физическата емиграция. Две от песните на Васко Кръпката се учат в учебници по музика " 100 години рокендрол “ и " Нека бъде светлина “.

На 24 май 2018 пет от текстовете на песни на Васко Кръпката, " Комунизмът си отива “, " Кучето на крайния квартал “, " Нека бъде светлина “, " Ден след ден “ и " Емигранти “ влизат в Библиотека на Конгреса на Съединени американски щати, в алманаха " Любослов “, годишник на българските писатели в Съединени американски щати и по света.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР