Загадъчното заболяване, наречено Хавански синдром по името на кубинската столица

...
Загадъчното заболяване, наречено Хавански синдром по името на кубинската столица
Коментари Харесай

Ройтерс: Руското военно разузнаване може да стои зад Хаванския синдром

Загадъчното заболяване, наречено " Хавански синдром " по името на кубинската столица Хавана, което засегна редица американски дипломати и шпиони на всички места по света, може да е обвързвано с оръжия с ориентирана сила (лазерни, звукови), употребявани от съветското военно разузнаване, написа основаната в Рига медия " Инсайдър ", представена от Ройтерс и БНР.

Сред признаците на " Хаванския синдром ", който е мъчно обяснимо от здравна позиция положение, са мигрена, гадене, загуба наизуст и световъртеж.

Агенцията напомня, че съгласно оповестен предходната година отчет на американското разузнаване е " доста малко евентуално " непозната, противников настроена страна да стои зад случаите на хаванския синдром, от който първи са се оплакали чиновници на посолството на Съединени американски щати в Хавана през 2016 година.

Множество чиновници на Централно разузнавателно управление на САЩ са наранени от „ Хаванския синдром “
Микровълни разболели американските дипломати в Куба и Китай
Занимаващата се с следствия, свързани с Русия, медия " Инсайдър " обаче осведоми, че чиновници на поделение 29 155 на съветското Главно разследващо ръководство (ГРУ) са били засичани тук-там, на които се допуска, че американски представители са били наранени от хаванския синдром, отбелязва Ройтерс.

Освен това съгласно траялото една година следствие на " Инсайдър " - в съдействие с екипа на предаването " 60 минути " на американския ефирен канал Си Би Ес и с немското списание " Шпигел " - високопоставени чиновници на поделение 29 155 са получавали медали и покачвания за работата си, обвързвана с развиването на " несмъртоносни звукови оръжия ".

В предишното Русия е отричала да е забъркана в сходни случаи, отбелязва Ройтерс. Според " Инсайдър " първият случай на поява на признаци на " Хавански синдром " би трябвало да се търси преди 2016 година. Медията твърди, че " е доста евентуално да има сходни офанзиви две години по-рано във Франкфурт, когато чиновник на държавното управление на Съединени американски щати, назначен в американската задача в Германия, изпада в безсъзнание от нещо сходно на силноенергиен лъч ".

Конгресът на Съединени американски щати утвърди през 2021 година " Закон за Хавана ", с който се дават компетенции на Държавния департамент, Централно разузнавателно управление на САЩ и други американски държавни организации да изплащат компенсации на държавни чиновници (и техните семейства), които по време на службата си (в чужбина) са били наранени от болестта.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР