Загадъчно съобщение, изпратено до мобилните телефони от BG-ALERT, изплаши много

...
Загадъчно съобщение, изпратено до мобилните телефони от BG-ALERT, изплаши много
Коментари Харесай

BG-ALERT: Загадъчно съобщение по мобилните телефони изплаши много българи, оказа се грешен тест

Загадъчно известие, изпратено до мобилните телефони от BG-ALERT, изплаши доста българи. Някои хора споделят, че при приемането му се е чул мощен стряскащ тон, наподобяващ на тревога.

При множеството консуматори известие идва с текст: „ Внимание, заплаха! “, а при някои се появява като сигнал от президента, прецизира бТВ.

В някои квартали на София хора под паника са излезли от домовете си. В обществените мрежи десетки консуматори споделят, че са получили въпросното известие и са се изплашили.

 

От Министерство на вътрешните работи прецизираха за Българска телеграфна агенция, че това е тестово известие, изпратено единствено на клиенти на " Виваком ". Действието, осъществено довечера, не е координирано с министерството и няма връзка с съответно събитие.

 

По време на проби за автоматизирано изпращане на известия от системата BG alert към Министерството на вътрешните работи, която се внедрява сега, систематичен интегратор е изпратил тестово известие към клиентите на Vivacom, за което ние не бяхме известени, обявиха от компанията.

Извиняваме се за породеното стеснение и имаме вяра, че възложителят на системата ще вземе нужните ограничения, с цел да не бъде всяван ужас в популацията.

Ще продължим да работим с институциите за внедряване на нужната система по известяван, като ще настояваме за по-добри процедури за обявяване, твърдят от Виваком.

От Министерството на електронното ръководство прецизираха, че това е било тест на системата за ранно уведомяване BG alert.

Истинският тест ще е на 22 ноември от 12 до 12:30 часа и още веднъж ще бъде съпроводен със характерен звуков сигнал и осцилация. То ще се получи на всички телефони, модели след 2020 година От МЕУ приканват да не се изпада в суматоха, не е действителна обстановка.

От Министерството на електронното ръководство приканват да не се изпада в суматоха, тъй като това е система, която се създава взаимно с Министерство на вътрешните работи.

Бившият министър на електронното ръководство Божидар Божанов успокои хората, като написа във Facebook, че няма заплаха.

„ Всичко е наред, няма заплаха, това е единствено тестово известие. Крайно време е да имаме таква система, която е доста потребна при бедствия и е доста добре, че Министерство на вътрешните работи я внедрява. Министерство на вътрешните работи би трябвало да усъвършенства процеса по тестване (особено в продукционна среда). " test test " не е положително известие “, написа Божанов.


 

През м. ноември 2023 година предстоят проби на системата BG-ALERT. Целта на тестванията е инспекция действието на системата и популацията да придобие визия за известията и съпътстващото ги държание на мобилните устройства.

Тестовете ще се проведат на следните дати, оповестиха от BG-ALERT:

07.11.2023 година (вторник) за област Габрово;

14.11.2023 година (вторник) за области Видин, Враца, Ловеч, Монтана и Плевен; 15.11.2023 година (сряда) - за области Велико Търново, Разград, Русе и Силистра; 16.11.2023 година (четвъртък) - за области Варна, Добрич, Търговище и Шумен;

21.11.2023 година (вторник) - за области Бургас, Сливен, Стара Загора и Ямбол; 22.11.2023 година (сряда) за области Благоевград, Кюстендил, Перник, София и Софийска област;

23.11.2023 година (четвъртък) за области Кърджали, Пазарджик, Пловдив, Смолян и Хасково;

29.11.2023 година (сряда) страна. - народен тест в цялатастрана

При провеждането на всеки тест в продължение на половин час от 12:00 до 12:30 ч. ще бъде предавано известие, съдържащо текст на български и британски език.

Получаването на известието на мобилното устройство се чака да бъде еднократно и съпроводено от характерен тон и осцилация, даже при задействан спокоен (безшумен) режим.

Примерен аспект на получено известие за устройства с операционни системи с версии Android 11, EMUI 13.x / Harmony OS 3.0 и по-нови може да видите в галерията.

ВАЖНО! Заглавието на прозореца, където се пресъздават известията " Сигнал от президента " / " Presidential alert " няма връзка с Президентската институция, а текстът е заложен от производителите на операционните системи.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР