Загадъчната невидима тъмна материя, която съставлява по-голямата част от масата

...
Загадъчната невидима тъмна материя, която съставлява по-голямата част от масата
Коментари Харесай

Нови данни за тъмната материя озадачават специалистите

Загадъчната невидима тъмна материя, която съставлява по-голямата част от масата на галактиките, още веднъж обърква експертите след нови наблюдения на далечни галактики, които опонират на настоящето схващане за същността ѝ, заяви Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Изследванията, чиито резултати бяха оповестени тази седмица, разкриха ненадейно противоречие сред наблюденията на концентрациите на тъмна материя в три солидни галактикически купа, обхващащи трилиони звезди, и теоретични компютърни симулации на това по какъв начин се разпределя тъмната материя.

"Или липсва съставна част в симулациите, или сме създали фундаментално погрешно съмнение за естеството на тъмната материя " - съобщи астрофизикът от Йейлския университет Приямвада Натараджан, съавтор на проучването, оповестено в сп. "Нейчър ".

Невидимата тъмна материя придържа звездите дружно в вселена. Тя също по този начин основава и невидимо скеле, което дава опция на галактиките да образуват клъстери. Свойствата й обаче са доста странни. Тя не излъчва, всмуква или отразява светлина и не взаимодейства с известни частици.

Въпреки че е главната част от материята във Вселената - към 96%, съществуването й е известно единствено от нейното гравитационно привличане на забележимата материя в космоса.

Новото проучване се основава на наблюдения с телескопа "Хъбъл " и Много огромния телескоп в Чили.

Когато светлината от далечни източници като далечни галактики пътува през материя като друга вселена или космически купове, тя се отклонява и се огъва - феномен, наименуван гравитационна леща, изясни ръководителят на проучването, астрофизикът Масимо Менегети от Обсерваторията по астрофизика и галактически науки в Болоня. Новите наблюдения демонстрираха, че резултатът на гравитационната леща, създаден от галактики в космически купове, е надалеч по-силен от сегашната доктрина за тъмната материя, което допуска ненадейно огромна нейна централизация. "Това е много изненадващо ", сподели Менегети.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР