Заев (вляво) и Ципрас: Нищо не е решено, докато всичко

...
Заев (вляво) и Ципрас: Нищо не е решено, докато всичко
Коментари Харесай

Нова надежда за Македония

Заев (вляво) и Ципрас: Нищо не е решено, до момента в който всичко не е решено

Ако се стигне до пробив, той ще отпуши пътя на Македония към Европейски Съюз и НАТО.

Рискът е, че в случай че Атина и Скопие се препънат на финалната права, това може освен да пречупи стремежа на Македония, само че и да изпрати неприятно обръщение към целия район.
Още по тематиката
Българската балканиада

С доза шанс и положително изиграване на картите Борисов може да припише триумф за Западните Балкани. По-важното е България в действителност да се свърже със съседите си
17 май 2018
Много шпиониране за нищо

Или какво значи дипломатическият скандал сред Сърбия и Македония
24 авг 2017
Што бара Борисов во Скопје*

Договорът с Македония е наложително изискване България да успее да остави позитивен отпечатък на Западните Балкани
21 юли 2017
Никола Димитров: Убеден съм, че България ще бъде най-големият ни покровител в Европейски Съюз

Външният министър на Македония пред " Капитал "
22 юни 2017
В името на името

Правителството на Зоран Заев стартира атака за разблокиране на договарянията с Европейски Съюз и ускорено влизане на Македония в НАТО
15 юни 2017
Балканският колайдер

Конфликти като тези от 90-те наподобяват малко евентуални, само че корумпираните елити, икономическата невъзможност и загубата на европейската фантазия вещаят тъмно бъдеще
7 апр 2017
Зоран Заев: Нови избори няма да решат нищо

Лидерът на опозиционната македонска партия СДСМ пред " Капитал "
7 апр 2017 Ако се съди по интензивността на митингите в двете страни, Македония и Гърция, наподобява, в действителност са на финалната права на разрешаване на дългогодишния си спор за името на някогашната югославска република. В сряда десетки хиляди гърци излязоха да показват в 25 града с искане да не се прави компромис. Четири дни по-рано в Скопие някогашните ръководещи от ВМРО-ДПМНЕ събраха хиляди свои последователи на митинг с претенции за предварителни избори и оставка на държавното управление, което съгласно тях е предало националните ползи в договарянията с Гърция.

След трескава дипломатическа интензивност Скопие и Атина настояват, че са " на дни разстояние " от съглашение, което да постави точка на 27-годишната сага. Ако фактически се стигне до пробив, той освен ще отпуши пътя на Македония към Европейски Съюз и НАТО, само че и ще е подтик за целия район на Западните Балкани. Защото, в случай че най-старият и яростен двустранен спор бъде позволен, това ще ускори натиска върху Сърбия, Косово, Албания, Черна гора и Босна и Херцеговина да уредят многочислените си междусъседски дрязги, което е наложително изискване за прогрес към Европейски Съюз.

В името на името

Предишният път, когато Скопие и Атина бяха толкоз покрай развръзка, беше през 2008 година Тогава двете страни се бяха споразумели, само че на срещата на НАТО в Букурещ Гърция наложи несъгласие на влизането на Македония и от този момент я блокира даже да стартира договаряния за участие в Европейски Съюз. В същата година Никола Груевски завоюва втори мандат, стартира да стяга хватката си над властта и Македония влезе в тъмен интервал на политическа безтегловност и изолираност.

Идването на държавното управление на Зоран Заев предходната година и съществуването на повече благосклонност в Атина разрешиха оживление по въпрос след години застой. След последните си срещи в Ню Йорк и Брюксел външните министри Никола Димитров и Никос Коциас оповестиха, че са постигнали " рамка за съглашение ". Във вторник министър председателят Заев заяви, че процесът е " към самия край ", който " ще бъде благополучен и сполучлив " и е " въпрос на дни " да организира телефонен диалог с гръцкия си сътрудник Алексис Ципрас, с който договорката да бъде официализирана. Подобно обръщение пристигна и от Коциас, който също чака пробив до дни, само че и предизвести, че " договорката не е спринт на 100 метра " и " до момента в който няма съглашение, нищо не е приключено ".

Последните разновидности за име, които циркулират, включват " Северна Македония ", " Горна Македония " и " Нова Македония ". Според ръководителя на Комисията по европейски въпроси в македонския парламент Артан Груби на масата за договаряния са и " изобретателни решения " като " Република Крушево (Крушевска Македония) ", " Република Съвременна Македония " и " Република Европейска Македония ".

Важните елементи обаче не свършват с избора на задоволително и за двете страни име. Например Гърция упорства, в случай че примерно то е Северна Македония, в бъдеще жителите на страната да се назовават " северномакедонци ", които приказват на " северномакедонски ". Скопие обаче е твърдо срещу, защото това заплашва идентичността. Атина, наподобява, е отстъпила и това е една от аргументите за влизането на договарянията във крайна фаза. Другата е, че Македония се е съгласила с изискването на Гърция новото име да бъде erga omnes, т.е. както за интернационална, по този начин и за вътрешна приложимост, което значи и смяна на конституцията.

Само че преди края има още стъпки и явно те бавят основния диалог сред Заев и Ципрас. Скопие желае Атина да обещае, че ще вдигне ветото си за НАТО и Европейски Съюз още преди окончателното одобрение на договорката за името, което в тази ситуация с Македония ще стане с референдум. Според Заев той ще бъде извършен през септември или октомври. Ако Атина се съгласи - което за момента не е реалност - в най-оптимистичния вид Скопие може да получи покана за започване на договаряния с Европейски Съюз още на срещата на върха на 28 юни и за участие в НАТО през юли.

" Гърция може и би трябвало да направи това. Македония отстъпи доста с erga omnes. Гърция не може единствено да дава обещание, че няма да ни блокира, това би трябвало да бъде записано. Още повече че през 2008 година имаше подобен контракт и Атина го наруши. Отварянето на договаряния с Европейски Съюз и поканата за НАТО би трябвало да бъдат преди завършването на всички други детайли. Още повече че поканата за участие в НАТО не значи участие незабавно, сред двете ще мине най-малко година и половина ", показва пред " Капитал " Андрея Стойковски, ръководител на Центъра за европейски тактики Eurothink в Скопие. И през това време Гърция ще има още козове да спре Македония, в това число с отвод да ратифицира контракта й за участие. Същото важи и за Европейски Съюз, където Атина на процедура ще разполага с над 70 благоприятни условия да препъне Скопие - при отварянето и затварянето на всяка от 35-те преговорни глави, а след това и при контракта за присъединение и ратификацията му. Гледната точка на Атина обаче е, че би трябвало да има решение за името още първоначално. И тя няма за какво да бърза, колкото и мощен да е натискът от Европейски Съюз и Съединени американски щати.

Колко висок е залогът

Макар Македония явно да има по-голям интерес от решение, то ще бъде от изгода и за Гърция. Проблемът е, че и двете държавни управления имат вътрешнополитически ограничавания и ще им е мъчно да " продадат " договорката вкъщи.

Гласовете на Социалдемократическия съюз (СДСМ) на Заев плюс трите албански партии ще бъдат задоволителни съглашението с Гърция да мине в Народното събрание. Но в това число и поради референдума ще бъде значимо дали ще има поддръжка и от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ. Поне към този момент водачът й Христиан Мицковски твърди, че партията му в никакъв случай няма да одобри смяна на конституционното име на страната. Твърдата му позиция беше приветствана от унгарския министър председател Виктор Орбан, който в особено видеообръщение го поздрави за отхвърли да се " огъне под натиска от външни сили ". " Успехът на референдума ще зависи от доста неща - от това дали опозицията ще поддържа решението и нейни депутати ще гласоподават за контракта, а също и какви външни вмешателства, офанзиви с подправени вести и какво ли още не ще преживее страната през идващите месеци. Моето очакване е, че референдумът ще има позитивен резултат, само че и зная, че ще има доста провокации, през които би трябвало да преминем ", споделя Андреа Стойковски.

В Атина Ципрас също не разполага с безпределно поле за деяние поради наличието на националистическата партия " Независими гърци " в държавното управление. Нейният водач и министър на защитата Панос Каменос твърди, че в никакъв случай няма да одобри име, съдържащо термина " Македония ". Надеждата е, че Каменос ще се въздържи да играе твърдо и да рискува политическа рецесия в миг, когато Гърция е на път да излезе от интернационалната избавителна стратегия през август. Опозицията също не улеснява живота на премиера и избира да се заиграва с националистическите настроения, като водачът на консервативната " Нова народна власт " Кирикос Мицотакис упреква Ципрас, че е " рисков за ползите на страната ".

" Спорът с Македония вреди на имиджа на Гърция на открито, защото тя остава една от пречките за стабилизиране на Балканите. Това подкопава и въздействието на Гърция в района. В същото време разногласието за името е трамплин за усилване на националистическите и антизападни настроения в Гърция. За нормализиране и модернизиране на гръцкото общество е значимо ирационалностите на гръцката външна политика да бъдат отработени ", споделя пред " Капитал " Йоанис Армаколас, шеф на програмата " Югоизточна Европа " на Гръцката фондация за европейска и интернационална политика (ELIAMEP). И прибавя, че гръцкото общество няма да одобри елементарно компромис с Македония, в случай че не му бъде обяснено, че " е в безспорен народен интерес на Гърция да позволи разногласието за името и да помогне на някогашната югославска република последователно да влезе в НАТО и Европейски Съюз ".

Рискът е, че в случай че Атина и Скопие се препънат на финалната права както преди 10 години, това може освен да пречупи стремежа на Македония, само че и да изпрати неприятно обръщение към района. " Правителството на Македония влага доста сила в разрешаването на разногласието за името и това е верният стратегически избор. Но сътвори високи упования и в случай че не успее да ги извърши, ще има отчаяние и противоположна реакция. Всякакви промени по-късно ще бъдат по-трудни, тъй като държавното управление ще е отслабено. Ще изпрати и отрицателен сигнал към останалите от Западните Балкани, който демонстрира, че тези, които не са ангажирани с промени, се движат напред, до момента в който тези, които в действителност се стараят и се пробват да догонят, биват спирани. Защото в случай че Македония бъде блокирана, евентуално и Албания ще бъде блокирана и ще има цяла верига от последици, които ще са много пагубни за целия развой на разширение на Европейски Съюз към Западните Балкани ", споделя пред " Капитал " Флориан Бийбър, професор в Центъра за европейски проучвания към Университета в Грац. А към този момент се вижда какъв брой е нездравословно тези страни да бъдат оставени в ъгъла.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР