>Заедно с народния представител от ПП ГЕРБ и дългогодишен директор

...
>Заедно с народния представител от ПП ГЕРБ и дългогодишен директор
Коментари Харесай

Евродепутат дари книги на варненската библиотека

> Заедно с народния представител от Политическа партия ГЕРБ и дълготраен шеф на библиотеката Емилия Милкова и ръководителя на Общинския съвет Тодор Балабанов евродепутатът бе посетител на събитието, с което в навечерието на празника беше открита експозиция, въодушевена от богатото ни книжовно завещание. Изложбата връща читателите обратно във времето, с цел да опише да Седмицата на българската книга през 1932 година, когато варненската общност е приканена да се запознае с 450 тома забавни книги и списания от библиотечни фондове и от персонални библиотеки, които са били образец за развиването на българското " книгопечатно и книгоукрасително " изкуство. 85 години по-късно част от любопитната експозиция още веднъж е показана във варненската библиотека, съхранявайки българския дух.

" Библиотеките пазят паметта на човечеството. Радвам се, че в 21 век варненската библиотека извършва тази задача освен съхранявайки класическите книжни издания, а и поддържайки богат цифров списък, който е индикативен за постигнатия прогрес ", разяснява Емил Радев. Той поздрави екипа на библиотеката и му пожела да работи все по този начин отговорно и безрезервно за разпространяване на знанието. " Опазването на книжовното завещание е патриотично дело, което заслужава нашата поддръжка ", безапелационен бе Радев и съобщи на шефа на Регионалната библиотека " Пенчо Славейков " Радка Калчева своето подаяние от книги. То включва детска и документална литература. Голям интерес провокираха и дарените първокласни издания - Атлас на българските земи в европейската картографска традиция (III - XIX в.) и книгата " Българско архитектурно завещание ". 

" Вие сте актуалните будители. Пожелавам Ви един ден и новата постройка на варненската библиотека да бъде част от забележителната архитектура на страната ни ", съобщи евродепутатът в обръщението си към библиотекарите. 

Към пожеланията доста скоро да стане факт планът за нова постройка на варненската библиотека се причисли и ръководителят на Общинския съвет Тодор Балабанов. Той получи от екипа на Република България " Пенчо Славейков " специфичен подарък - образец от брой 292-293 на " Варненски общински вестник " от 1932 година, в който е показана изложбата на Варненската градска общинска библиотека и посредством мненията на създатели и общественици се акцентира нейната роля и нуждата градът да има собствен храм на книгите. 

" Професията на библиотекарите е извънредно благородна. Неслучайно те са били наричани братовчедите на фараона, тъй като са били носители на мъдростта. В библиотеките се съхранява националната памет. Нека в навечерието на 1 ноември си пожелаем да има повече грамотни хора, които да обичат книгата и четенето ", пожела на собствен ред Емилия Милкова и поздрави сътрудниците си във връзка идния ярък празник.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР