Заедно с нарастващия брой автомобилни производители, които освен на електромобилите,

...
Заедно с нарастващия брой автомобилни производители, които освен на електромобилите,
Коментари Харесай

BMW не се отказва от водорода, залагайки на емблематичен модел

Заедно с възходящия брой автомобилни производители, които с изключение на на електрическите автомобили, все по-често споделят, че залагат и на водорода като сурогат на моторите с вътрешно горене, колосът BMW разгласи, че се ангажира да се бори с световното изменение на климата. Германската автомобилна компания желае да бъде въглеродно неутрална до 2050 година.

За разлика от доста други автомобилни производители обаче, от BMW имат вяра, че колите с водородни горивни кафези ще играят огромната и решаваща роля за постигането на тази цел, дружно с електрическите транспортни средства, несъмнено.
 BMW влага $1,7 милиарда в производството на електрически автомобили в Съединени американски щати
BMW влага $1,7 милиарда в производството на електрически автомобили в Съединени американски щати

Компанията генерира над 20% от всичките си доходи на този пазар през 2021 година

Водещият водороден автомобил на компанията е SUV BMW iX5, задвижван с водород, който преди малко стартира произвеждане в дребни количества. За първи път моделът на колата беше показан на автомобилното ревю във Франкфурт през 2019 година. Излизайки на световния пазар някъде напролет на 2023 година, дребната партида iX5, която BMW създава сега, ще излезе по пътищата в определени райони по света за тестови цели.

Базиран на емблематичния модел BMW X5, който се създава във фабриката на компанията в Южна Каролина, Съединени американски щати, iX5 се сглобява в центъра за проучвания и нововъведения на BMW в Мюнхен, Германия.

Трансформацията от X5 в iX5 включва промяна на напълно нов под, с цел да пасне на двата водородни резервоара на системата с горивни кафези, които се намират под централния тунел и задните седалки на приблизително огромния SUV.

От BMW споделят, че цялата горивна клетка-електрическата система на iX5, генерира общо 374 конски сили. Компанията добавя, че личното тегло на автомобила е сравнимо с plug-in хибрида X5. iX5 може да форсира от нула до над 100 км/ч за по-малко от седем секунди.

BMW има вяра, че водородните коли ще обезпечат безвъглеродна опция на клиентите, които не могат да бъдат задоволени от електрическите автомобили и изключително на тези, които би трябвало да зареждат колите си бързо, а нямат достъп до такова електрическо зареждане.
 Вълнуващ и еко: Toyota сподели новия си водороден седан
Вълнуващ и еко: Toyota сподели новия си водороден седан

Но към момента не е ясно какъв брой ще коства той
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР