Заедно с 50 европейски държави, България ще отбележи Европейските дни

...
Заедно с 50 европейски държави, България ще отбележи Европейските дни
Коментари Харесай

Изкуството да споделяме: Отбелязваме Европейските дни на наследството

Заедно с 50 европейски страни, България ще означи Европейските дни на наследството под мотото " Изкуството да споделяме ". За задачата вратите си в София отварят 35 здания с висока културна стойност. Организатори на проявата у нас са Френският културен институт, Министерството на културата и Столичната община.

2018 година е оповестена за година на европейското културно завещание. Аз се разположен съм в една от най-забележителните здания в София, в която в този момент се обитава централното ръководство на Клуба на архитектите. Тя ще отвори порти за гости след броени минути. Освен с историята на фамозни български архитекти, хората пристигнали тук ще могат персонално да влязат в къщата, в която са живели едни от най-забележителните българи от последните два века.

Сградата е издигната по поръчка на първия шеф на Военното учебно заведение у нас военачалник Иванов, който през 1907 година я продава на тогава младият доктор Иван Карамихайлов, който се настанява в нея дружно със своята брачна половинка - британска аристократка и трите им деца. Доктор Карамихайлов заплаща за къщата 4000 жълтици, което се равнява на близо 26 кг злато. Той построява втория етаж, където основава клиника, а всяка неделя в гостната си посреща елита на столицата на свинско печено, картофи и алено вино.

Доктор Карамихайлов, който е измежду основателите на българската хирургия живее на ул. " Кракра " до своята гибел. Тук живота си прекарва и забележителната му щерка - проф Елисавета Карамихайлова, която е измежду създателите на Катедрата по нуклеарна физика у нас и е българката доближила се най-вече до нобеловата премия, работейки в Кеймбридж за физика лорд Ърнест Ръдърфорд. Карамихайлова завещава родната си къща и имуществото си на Българската академия на науките.

Освен Клуба на архитектите през днешния ден порти ще отворят още 35 здания в столицата измежду които царския замък, военното министерство, военната академия Георги Раковски, Френската резиденция, Народната библиотека и Зала България. Навсякъде ще има екскурзоводи, които да срещнат посетителите с историите скрити в здания на София.

Дните на културното завещание, ще продължат и на следващия ден като персонално президентът Румен Радев ще посреща посетители в президентството, където те ще могат с изключение на да се срещнат персонално с президента, да видят кабинета му и този на вицепрезидента както и да влязат в фамозната Гербова зала. Българската национална телевизия ще наблюдава дните на културното завещание.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР