Задържаният служител на ДАНС, за който беше съобщено вчера, е

...
Задържаният служител на ДАНС, за който беше съобщено вчера, е
Коментари Харесай

Служител на ДАНС координирал сделка с ценности за 2 млн. евро

Задържаният чиновник на ДАНС, за който беше обявено през вчерашния ден, е покупко-продажби с културни полезности. Последната разрушена от управляващите договорка била за 2 млн. евро.

„ Подозирам, че много по-голяма е тяхната археологическа стойност. Радвам се, че сътрудниците от ГДБОП са придобили тази информация. Сделката е била в Симеоновград “, сподели на брифинг зам. основния прокурор Иван Гешев. Той посочи, че договорката за 2 млн. евро е била единствено за златния венец. „ Имам подозрения, че това е всичко, с което разполага лицето. Спазени са всички условия на законодателството. Правени са опити за продажбата му в Турция. Имало е предходни опити за продажба отвън България “, добави той.

От конференцията не стана ясно от къде е добито съкровището. Пред публицистите бяха показани две гривни, торква и златен венец. Венецът е над 400 грама, близо кг е торквата, а двете гривни са към 250 грама.

Наблюдаващият прокурор по случая Сийка Милева сподели, че трима от обвинените по случая са били осъждани. " Съществуват свидетелски показания, в които точно индивидът, който предлага тази движима културна полезност не е желаел да поддържа връзка с българи “, разяснява Милева.

Задържаният сътрудник на ДАНС е от Териториална дирекция на Агенцията и работи в нея от 2008 година

В хода на акцията са арестувани 7 души, като обвинявания са повдигнати на четирима.

„ В края на юли получихме оперативна информация. За малко време - за тези няколко месеца, сътрудниците от бранш „ Културно-исторически полезности “ съумяха да развият извънредно добре информацията и да създадат по този начин, че посредством оперативна композиция да се случи опит за такава договорка при започване на тази седмица. За да се стигне до подобен миг, е нужна много сериозна оперативна работа. Тази линия е строго характерна -трябва да познаваме доста добре предметите от епохите. В понеделник се стигна до такава договорка, при която бяха арестувани 7 лица, на 4 са им повдигнати обвинявания “, обясни шефът на ГДБОП комисар Спиридонов.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР