Задържаният преди осем години за покушение на Делян Пеевски -

...
Задържаният преди осем години за покушение на Делян Пеевски -
Коментари Харесай

Обвиненият за покушение над Пеевски осъди държавното обвинение

Задържаният преди осем години за нападение на Делян Пеевски - Георги Христов, през днешния ден съумя да осъди държавното обвиняване. Сега прокуратурата му дължи 2500 лв. обезщетение за това, че го е задържала и обвинила, сподели инспекция на „ Лекс “.

Това излиза наяве от решение на Софийския апелативен съд (САС), в което е маркирано, че компенсацията е по-голямо от нормалното поради по-високата социална значителност на действието, за което Христов беше обвинен.

През юни 2014 г. Георги Христов, Венцислав Върбанов и Красимир Методиев бяха задържани и обвинени за опит за убийство на Пеевски. Тогава от прокуратурата оповестиха, че месец по-рано тримата подготвяли атентат, като се свързали с охранители на депутата и им предложили пари, с цел да им дадат информация за придвижването му. Те обаче издали проекта и последваха арестите.

Христов, Върбанов и Методиев бяха задържани за 72 часа, а съдебното съвещание за непрекъснатото им задържане беше извършено в МВР-болница, тъй като Методиев беше в прединфарктно положение. В последна сметка съдът подреди тримата да бъдат неотложно освободени, тъй като няма нито едно доказателство, което да ги свързва с повдигнатото обвинение.

„ За да бъде налице правна подготовка по член 115 вр. член 18 ал.1 Наказателен кодекс е належащо причинителят, или причинителите да са подхванали дейности по пускане на осъществяването на действието и надлежно, то да е останало във етапа на опита – завършен или незавършен. В съответния случай, обаче, не се е открило по какъвто и да е метод тримата да са подхванали дейности по реализиране на опит за убийството на Делян Пеевски, нарушавайки неговия физически интегритет„, се споделяше в определението на градския съд, което първоначално прокуратурата разгласи, че ще стачкува, само че по-късно тогавашният основен прокурор Сотир Цацаров сподели, че държавното обвинение е позволило неточност и следствието би трябвало да бъде прекъснато.

Официално обаче то продължи повече от 3 месеца, защото първоначално прокуратурата го приключи заради необоснованост, а след обжалване на обвинените, съдът уточни, че в действителност в тази ситуация липсва закононарушение. Още тогава Христов се закани да съди Министерство на вътрешните работи и прокуратурата за противозаконното задържане и обвинение.

Проверка на „ Лекс “ сподели, че още предходната година той е осъдил Министерство на вътрешните работи за ареста си, като е претендирал обезщетение от 100 000 лв., само че поради късото задържане и неналичието на доказателства за понесени по-тежки от нормалните вреди, Върховният административен съд му е присъдил 200 лв..

Преди две години Георги Христов е завел иск и срещу прокуратурата по Закона за отговорността на държавната и общините за вреди (ЗОДОВ), като е желал да бъде заплатен с 400 000 лв. за незаконното обвинение.

В жалбата си той написа, че от момента на задържането му до отвеждането му в прокуратурата не му били давани вода, храна, цигари и медикаментите за диабет и високо кръвно. Заради това колабирал в кабинета на следователя и се наложило да викат кола за спешна помощ. От напрежението зрението му се влошило, получил затруднения и на диабета, от който страдал. Освен това Христов показва пред съда, че до края на живота си ще остане прочут в обществото като „ килърът на Пеевски “.

Повод за определението пък стана изявление на депутата от Движение за права и свободи, който директно след освобождението на тримата арестувани съобщи: „ Ако бях другар на съдебната власт, едва ли моите убийци през днешния ден щяха да бъдат пуснати на независимост “.

Миналата година градският съд осъди прокуратурата да заплати на Христов обезщетение от 2500 лв. и още 500 лв. за противозаконното задържане.

И прокуратурата, и Христов апелираха решението на Софийски градски съд. В началото на тази година съставът на апелативния съд с ръководител и докладчик Иванка Ангелова е обезсилил решението на градския съд в частта, в която прокуратурата е наказана да заплаща и за противозаконното задържане. От решението на САС излиза наяве, че Христов не е претендирал наказание на прокуратурата за това нарушаване, защото за него е водил настрана дело против Министерство на вътрешните работи и съдът приема, че решението на първата инстанция в тази част е неприемливо, защото е по непредявен иск.

Относно компенсацията за морални вреди от незаконното обвинение, апелативният съд се базира и на умозаключение на съдебномедицинска експертиза от първата инстанция, съгласно която болесттите на Христов са отпреди обвинението и няма данни да са свързани с него.

Така втората инстанция приема за заслужено присъденото му обезщетение от 2500 лв., като отбелязва, че продължителността на делото е доста къса и е било единствено на досъдебна фаза, а още първоначално му Христов е бил освободен от ареста и не му е налагана друга мярка за неотклонение. Съдът отхвърля и възраженията на прокуратурата, като показва, че въпреки всичко Христов е бил арестуван за 72 часа и обвинен в извънредно тежко закононарушение.

„ Следва да се има поради, че по този начин избраното обезщетение е по-високо от всекидневно присъжданите при такава къса дълготрайност на наказателното произвеждане, заради вземане предвид от съда на по-високата социална значителност на действието, за което е повдигнато обвинение, а точно – опит за убийство на високо сложена социална персона, което неизбежно притегля още по-сериозно публичният интерес и ангажираност на държавната принуда “, стимулира се апелативният съд.

Решението му не е дефинитивно и може да бъде обжалвано пред Върховния касационен съд.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР