Задържаният по подозрения в шпионаж в Русия кореспондент на Wall

...
Задържаният по подозрения в шпионаж в Русия кореспондент на Wall
Коментари Харесай

Мамо, за добро или лошо, ти ме подготви за затворническата храна: арестуваният в Русия американски жуналист не губи надежда

Задържаният по съмнения в шпионаж в Русия сътрудник на " Wall Street Journal ", Еван Гершкович, написа в писмо до родителите си, че " не губи вяра " и се пошегува за качеството на затворническата храна.

" Искам да кажа, че не изгубвам вяра ", написа журналистът в писмото, което е с дата 5 април.

" Чета. Тренирам. И се пробвам да пиша. "

Гершкович се майтапи и с готвенето на майка си:

" Мамо, за положително или за неприятно, готвенето ти ме приготви добре за затворническата храна. За закуска ни дават топла пшенична каша, или овесени ядки, с което ми изникват мемоари за детството ", написа той.

" I want to say that I am not losing hope. " Evan Gershkovich said in a handwritten letter—the first direct communication with his family since his arrest.
— WSJ Communications (@WSJPR)
Писмото е написано на съветски - езикът, на който Гершкович приказва с родителите си, Ела Милман и Михаил Гершкович.

Във видео изявление за The Journal предходната седмица двамата емигранти от Съветския съюз споделиха, че са оптимистично настроени за добър излаз за сина им и означиха, че той към момента обича Русия.

" Това е едно от американските качества, което възприехме: да си оптимистичен, да вярваш в положителния край ", споделя Милман. " Но не съм глупава. Разбирам в какво се е забъркал синът ми ", разяснява майката на журналиста. Ако бъде приет за отговорен, Гершкович е застрашен от до 20 години затвор.

Тя споделя още, че синът ѝ се е чувствал виновен да остане в Русия след началото на нашествието в Украйна, защото е един от дребното западни публицисти, останали в Москва.

Гершкович, на 31 години, стана първият американски публицист, арестуван по обвиняване в шпионаж в Русия от края на Студената война. Той бе задържан в Екатеринбург, град на 1, 800 км източно от Москва, на 29 март.

Следователите на ФСБ публично упрекнаха Гершкович в осъществяване на шпионаж в полза на Съединени американски щати, само че той отхвърли обвиняванията.

Оттогава журналистът се намира в московския затвор Лефортово, където му е позволено да се среща с съветските си адвоакти, само че не и със свои близки, другари или публични лица от американското посолство. Според управляващите в Москва въпросът дали Гершкович ще може да има визити от други лица към момента стои " за разглеждане ".

Задържането на кореспондента провокира необятен отзив в редица организации за човешките права и задгранични държавни управления, а предходната седмица Джо Байдън го назова " тотално нелегално " и даде обещание на фамилията на Гершкович, че ще работи за освобождението му.

В същото време Кремъл съобщи, че той е " правил шпионаж под прикритието на публицистиката ", а съветският министър на външните работи, Сергей Лавров, настоя, че Гершкович е бил " заловен до момента в който се пробва да се добере до секрети на съветската страна ".
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР