Задържани са непълнолетен и негов съучастник100 левовите банкноти се пласирали

...
Задържани са непълнолетен и негов съучастник100 левовите банкноти се пласирали
Коментари Харесай

Печатница в село бълвала 100 лв. менте

Задържани са малолетен и негов съизвършител
100 левовите банкноти се пласирали в София

Печатница за подправени 100 левови банкноти разкриха чиновници на ГДБОП в дребното провадийско село Добрина, чиито поданици са към 200.

Антимафиотите нахлули в незаконната индустриална база на 30 юни, откакто преди този момент получили серия от сигнали, че в търговски обекти в София пласират всеобщо подправени банкноти от 100 лева Според сигналите от началото на тази година досега в столицата са били регистрирани над 150 такива случая. При последвалите оперативно-издирвателни дейности проверяващите научили, че неистинските пари бълвала печатница, ситуирана в парцел в с. Добрина.

При претърсването му чиновниците на реда намерили и иззели 291 банкноти с номинал 100 лева, както и 55 подправени двайсетолевки, както и голям брой материали и консумативи за производството им - фолиа, холограми, лак и други Открили още лазерен принтер, преносим компютър и флаш памет със съхранени на нея файлове - предпечат на банкноти с номинал 10, 20, 50 и 100 лв., както и 20 и 50 евро.

Антимафиотите заварили индустриалната база в работен развой. На място бил арестуван печатар, а по-късно бил хванат и негов съизвършител. Двамата са арестувани за 24 часа, като единият е малолетен, оповестиха от ГДБОП. След акцията по случая е формирано досъдебно произвеждане за пробутване в послание на подправени парични знаци в огромни количества, работата по която продължава. За действието законът планува от 2 до 8 година отнемане от независимост.

Разкриването на печатницата стана броени дни, откакто от Българска народна банка биха паника, че броят на подправените столевки се е нараснал фрапантно. През първото тримесечие на тази година са били засечени 50 такива подправени банкноти при едвам две за същия интервал на 2023 година, като до края є засечените в послание банкноти от най-високия номинал са били 7. От януари до края на март 2024 година са открити и 77 подправени двайсетолевки при 40 през предходната. Спад има единствено на засечените подправени петдесетолевки - от 200 през първите три месеца на 2023 година, през тази в комерсиалната мрежа са били прокарани 83.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР