Задържането на убиеца от Соло припомни, че съдебната реформа и

...
Задържането на убиеца от Соло припомни, че съдебната реформа и
Коментари Харесай

Крум Зарков: Случаят Соло показва, че не е направено всичко възможно съдебните наказания да са неизбежни

Задържането на килъра от " Соло " напомни, че правосъдната промяна и въпросът за правораздаването не са нещо отвлечено и демонстрира, че до момента в който приказваме за това какъв брой огромни и какви да са наказванията, не е направено всичко допустимо те да са неизбежни.

" Този палач е наказан с влезнала в действие присъда най-тежката мярка - пожизнен затвор и все пак е съумял в продължение на 10 години да се укрива. Все отново правораздаването го доближи ".

Тук не става дума пропуск в закона, а за пропуск в осъществяването му, разяснява Зарков. Оттогава такива случаи не се следят постоянно, само че би трябвало да се направи доста деликатно проучване за какво се случват сходни неща, уточни още той.

" Това е единият от случаите - различен случай да избягаш от закона е изобщо да не ти бъде повдигнато обвиняване или да не бъдеш наказан ".

Крум Зарков съобщи, че няма право да разисква съдии и уточни, че надзор над дейностите на един арбитър може да прави единствено по-висш подобен. На въпрос работи ли правосъдната система отговори, че в множеството случаи работи, само че има два огромни казуса:

" Единият е кой въобще стига до съд и има ли такива, които са предпазени - не с имунитет, а в действителност - това е въпросът за високите етажи на властта и политическата корупция. Този въпрос е обект на законопроекти, които, уповавам се скоро, ще бъдат признати. Другото е организацията на самата система, тъй че да не може някой, който към този момент е наказан, такива случаи са редки, да се отклони от осъществяването на своята присъда ".

По думите му макар, че постоянно отбраната на обвинените злоупотребява с правата си, когато институциите са си свършили работата, то присъдата е неизбежна.

Има какво да се направи, с цел да се подобрят правоохранителната и празораздавателната система, както и да се почисти политическата власт от корупцията, само че не е правилно, че нямаме правосъдна система или че тя не работи - просто би трябвало да бъде усъвършенствана, сподели още министърът.

На въпроса за антикорупционното законодателство той също отговори с въпрос: " Ще има ли болшинство, което да посмее и да устои неободимите промени - постоянно против самата система, която би трябвало да бъде реформирана? Надявам се, че отговор ще дадат скорошните избори ".

Зарков сподели, че не разполага с друга от към този момент обществено известната информация за ареста на предприемача Велико Желев и връзката му със градежа на Автомагистрала " Хемус ". " Трябва да забележим по какъв начин ще се развият нещата, дали и защо ще бъде упрекнат ", уточни министърът.

Европейската прокуратура има много работа в България - единствено предходната година са почнали 143 следствия за материали и интерес от към 500 млн. евро.

Вижте целия диалог във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР