Задържането на бившия български премиер Бойко Борисов, заедно с предхождащите

...
Задържането на бившия български премиер Бойко Борисов, заедно с предхождащите
Коментари Харесай

Посмяха да посегнат и към едрите риби: чуждите медии за ареста на Бойко Борисов


Задържането на някогашния български министър председател Бойко Борисов, дружно с предхождащите и последвалите го събития, привлякоха вниманието на най-големите немскоезични медии. Германският "Шпигел " напомня за трайните обвинявания против Борисов в корупция, а швейцарският "Нойе Цюрхер Цайтунг " (НЦЦ) написа:

"С гръм и тропот "

"С гръм и тропот българското реформаторско държавно управление още веднъж сложи на дневен ред своето най-важно предизборно заричане: битката против корупцията. " Така интерпретира ареста на Бойко Борисов кореспондентът на НЦЦ Фолкер Пабст, който е озаглавил публикацията си "Борците против корупцията в България посмяха да посегнат и към едрите риби ". Авторът напомня, че корупцията е дълготраен проблем в България и прибавя: "Широко публикувано е изказванието, че правораздаването прикрива корупционните афери на политиците и на техните кукловоди от мафията ". Фолкер Пабст признава, че към този момент не може да реши по какъв начин ще се развият нещата по-нататък, само че акцентира: "В България съвсем никой не се съмнява, че през последните години от ръководството на Борисов с необятна ръка са били разхищавани публични пари. Едва ли ще е елементарно обаче да се потвърди персоналната отговорност на премиера. Показаха го и несъгласията към неговото задържане ".

По-нататък Пабст осведоми читателите на НЦЦ за визитата на Лаура Кьовеши и за събитията към хазартния необут Васил Божков, а към края на публикацията си отбелязва: "Задържането на Борисов хвърля светлина и върху спора, който тлее сред изпълнителната власт и държавното обвиняване, откогато в България се смени ръководството. Главният прокурор Иван Гешев е съдружник на Борисов и носи най-голяма отговорност за това, че до момента съвсем няма завършени каузи за корупция против високопоставени сановници ".

В същата светлина разяснява последните събития в България и Тобиас Цик в немския "Зюддойче Цайтунг " (ЗЦ): "Това, което сега се разиграва в България, най-вероятно би трябвало да попадне в категорията "печелещи и губещи ". Българската полиция задържа някогашния министър председател Бойко Борисов. Според публикуваната информация ставало дума за съмнение в изнудване. Но за България залогът е доста по-голям: въпросът е дали страната въобще е в положение да се отърве от избуяващата към този момент десетилетия систематична корупция ". Авторът напомня, че новото държавно управление е дало обещание да се пребори с корупцията, само че съпротивата е голяма: "Постът основен прокурор се заема от Иван Гешев, централна фигура в слабото и корумпирано правораздаване. (…) Очевидно към този момент се води битка за власт сред старите елити и силите на обновлението. А Европейски Съюз демонстрира на чия страна застава: малко преди полицейската акция на посещаване в София беше Лаура Кьовеши, шефката на новата Европейска прокуратура, която преследва злоупотребите с европейски пари ", написа ЗЦ и разяснява:

"Многообещаващ сигнал както за България, по този начин и за Европа "

"Новият държавен началник на една от най-корумпираните страни в Европейски Съюз и шефката на тази към момента млада европейска работа явно са решили дружно да дадат подтик на битката за господство на закона. А това е преуспяващ сигнал както за България, по този начин и за Европа. Защото от такава настройка печелят и двете страни. "

В обширна обява в немския "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг " (ФАЦ) отличният ценител на българската политика Михаел Мартенс също еднопосочно твърди, че в България сега се води борба за власт сред държавното управление и прокуратурата. Статията на Мартенс е озаглавена "Защо Борисов влезе за една нощ зад решетките ", а в края ѝ се цитира самият някогашен министър председател, съгласно който задържането означавало връщане към комунизма. В тази връзка Мартенс разяснява:

"В България сигурно няма нищо такова. Но към момента би трябвало да се извърви много път, с цел да се наложи върховенството на закона, и то със законни средства. В това отношение най-важно е дали търсеното съдействие сред Европейската прокуратура и българското държавно управление фактически ще донесе предстоящите резултати "./ dw.com
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР