Задължителното предучилищно образование за 4-годишните малчугани трябва да е факт

...
Задължителното предучилищно образование за 4-годишните малчугани трябва да е факт
Коментари Харесай

Правят задължително предучилищно образование и за четиригодишните

Задължителното предучилищно обучение за 4-годишните малчугани би трябвало да е реалност до 2020 година Това са желанията на ръководещите, най-малко в случай че се съди по плана на проект за 2018-2020 година за осъществяване на тактиката за понижаване на каузи на прибързано напусналите просветителната система, оповестява Сега.
За финансирането на по-ранно влизане в просветителната система ще се разчита на държавния бюджет, без да е конкретизирано каква ще е нужната сума.
От знаците излиза наяве още, че в този момент 86.5% от 4-годишните са записани в детска градина, а задачата е обсегът им да се разшири до 90%. Няма проект по какъв начин ще се обезпечат нужните педагози и материална база за това – в последните дни изобилства от кавги за претъпканите групи в забавачките и самото министерство призна, че няма по какъв начин да понижи броя на децата в тях заради липса на пространства и възпитатели. Планът съдържа 21 ограничения за предварителна защита на преждевременното овакантяване на учебно заведение, множеството от които по този начин или другояче влизат в отговорностите на просветното министерство. Сред тях са да вземем за пример обезпечаването на безвъзмездни учебници за над 500 хиляди деца и възпитаници от подготвителната група до учениците от 7-ми клас, за което за 2018/19 са планувани 37 млн. лева, даването на еднократни помощи за първолаци от небогати фамилии – общо 34.5 млн. лева за трите години и други
В проекта са намерили място още всевъзможни действия, достъпът до които следва да се усъвършенства – в ученическите игри за общообразователните учебни заведения да вземем за пример е планувано да се включат 90 хиляди възпитаници при 80 хиляди сега, програмата “Спорт за децата в детските градини” на спортното ведомство пък следва да включи 11 хиляди деца при 10 хиляди в този момент. Проектът “Твоят час” по оперативната стратегия, по който учебните заведения получават средства за извънкласни занимания и за в допълнение образование на децата с просветителни дефицити, неправилно попада с бюджет от 140 млн. лева – той към този момент бе понижен на 105 млн. лева поради открити от Европейска комисия проблеми с ръководството на програмата.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР