Задължително условие за просперитета и успеха на всяко общество е

...
Задължително условие за просперитета и успеха на всяко общество е
Коментари Харесай

Просветният министър: Учителите ще останат незаменими и най-важни за развитието ни

" Задължително изискване за просперитета и триумфа на всяко общество е да цени и уважава учителите си ", споделя в своето одобрение за Международния ден на учителя министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. В него той благодари на учителите за всекидневната работа, за всеотдайността и отговорността в образованието и грижите към нашите деца.

" Резултатите от Вашата многодневна и ежечасова работа в огромната си част са неосезаеми и се демонстрират след време, което ги прави сложни за оценяване през днешния ден. Когато ние - учениците Ви, пораснем, станем знаещи и можещи хора или успеем, можем да забравим и да не оценим какъв брой доста изискуем на учителите си. Това прави работа Ви да наподобява неблагодарна. Понякога обаче има сложни моменти, като тази година, в които се вижда директно и незабавно трудът на учителя. През 2020 година Вие показахте забележителна реактивност и професионализъм . Показахте, че българското общество може да разчита на Вас. Благодарение на Вас системата минава сполучливо през пандемията от ковид. Оставате опора и образец както за своите възпитаници, по този начин и за обществото. Сигурен съм, че родителите и цялото ни общество изпитват възприятие на благодарност и признателност към работата Ви ", декларира още Вълчев.

Той отбелязва, че живеем във време, когато сме изправени на прага на още по-динамични промени и едно по-непредвидимо бъдеще. По думите му - в него обаче едно е несъмнено - учителите ще останат незаменими и най-важни за развиването ни като страна и общество.

" На Вас - учителите, разчитаме да се оправим с най-значимите провокации пред духовното и социално-икономическото ни развиване. Пожелавам Ви да имате силата и търпението да устоявате на провокациите, с цел да продължавате виновната си задача, да се борите за знанието и за бъдещето на нашите деца, както генерации Ваши прародители са правели преди Вас. Честит празник! ", обръща се още към преподавателите просветният министър.

Празникът се отбелязва в над 100 страни

Световният ден на учителя се отбелязва през днешния ден - на 5 октомври, в България и в над 100 страни по света, напомнят просветителни специалисти. Този ден влиза в международния календар през 1994 година - по рекомендация на ЮНЕСКО, във връзка на годишнината от приемането на Препоръките, свързани със статуса на учителя, чиято цел е да се подчертае значимата роля на учителите в обществото.

В България, с решение на държавното управление, датата за празника е призната през 2006 година.

През 2020 година тематиката на празника е " Учителите: Водещи в рецесия, преосмислящи бъдещето ".

Денят е мотив да се отдаде респект на учителската специалност по целия свят, да се направи равносметка на достиженията и да насочи вниманието към гласовете на учителите, които са в основата на напъните за постигането на световната просветителна цел - нито едно дете и нито един възпитаник, по света, да не останат необразовани.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР