Задължителният изпит по професия може да е със защита на

...
Задължителният изпит по професия може да е със защита на
Коментари Харесай

12 клас със задължителен изпит по професия

Задължителният изпит по специалност може да е със отбрана на дипломен план. Това заяви Министерството на образованието (МОН). През 2022 година дванадесетокласниците, които са се обучавали по специалности, наложително ще поставят държавен изпит за придобиване на втора или трета степен на професионална подготовка. Той заменя досегашния втори наложителен държавен зрелостен изпит.

В рамките на теоретичната част на изпита за трета степен ученикът устно ще показва създадения дипломен план и ще отговоря на поставените от изпитната комисия въпроси. Изложението може да се съпътства от проява на детайли от дипломния план. Практическата част на изпита може да бъде проява на избрана практическа задача от дипломния план.

Темите на плановете авансово ще се утвърждават от шефа на учебното заведение най-късно пет месеца преди началото на изпитната сесия. Индивидуалното задание по съответна тематика за всеки възпитаник ще се разпорежда от началник съветник, който е преподавател по професионална подготовка. Ученикът предава дипломния си план не по-късно от 20 дни преди първата от избраните дати за изпита.
 Експерти приканиха за промени в изпитните формати за учениците
Експерти приканиха за промени в изпитните формати за учениците

Тестовете със затворени отговори вкарват децата в умствен шаблон, считат те

Дипломният план се рецензира от един рецензент. Рецензенти могат да бъдат учители по професионална подготовка, представители на работодатели, на висши учебни заведения, а за учениците в образование посредством работа (дуална система на обучение) - наставници от предприятието, в което ученикът организира практическото образование в действителна работна среда.

Измененията в Наредба №1 за организацията и провеждането на изпитите за придобиване на професионална подготовка можете да видите.

Модели на наложителния държавен изпит за придобиване на приблизително обучение и професионална подготовка в професионалното обучение можете да видите тук:

Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР