Задължителният годишен техническият преглед на автомобилите, чиито водачи имат неплатени

...
Задължителният годишен техническият преглед на автомобилите, чиито водачи имат неплатени
Коментари Харесай

МВР го измъдри: Минаваш технически преглед, само ако си платил глобите

Задължителният годишен техническият обзор на колите, чиито водачи имат неплатени санкции, ще стане неосъществим. Това е един от акцентите в измененията в Закона за придвижване по пътищата, които следва да влязат за гласоподаване в Народното събрание.

Основната цел е да се глобяват тези водачи, които жестоко нарушават разпоредбите за придвижване и съставляват заплаха за останалите водачи. Затова се плануват и по-високи санкции за нарушаванията. Специално внимание е обърнато и на водачите, които не ги заплащат, не могат да бъдат открити, с цел да им се връчат и чакат да се погасят по отминалост.

Промените в Закона за придвижване по пътищата са съсредоточени върху деформализиране на активността по връчването на съответните документи, които Министерство на вътрешните работи сформира за нарушаване на разпоредбите на придвижване. Това разгласи след обществено разискване на предлаганите промени вътрешният министър Бойко Рашков, представен от „ Дневник “.

" Потърсили сме по-бързия, по-икономичния метод за връчване на тези документи и увеличение на събираемостта на санкциите. Имаме рационализиране на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) за реда на приканване на жители, в това число по електронен път и по телефон. Нарушенията са хиляди по пътищата, би трябвало да създадем деформализиране на активността на органите, на които ние разпореждаме тази активност ", означи Рашков и добави, че Министерство на вътрешните работи е изостанало в дигитализирането въобще, освен в тази посока.

По време на разискването е имало разнообразни отзиви по предлагането на Министерство на вътрешните работи за потреблението на годишните механически прегледи като метод за събиране на санкциите - в случай че те не са платени, автомобилът да не може да мине обзор. " Това опозиция против събирането на отговорностите ли е ", учуди се Рашков, като се надява Народното събрание да одобри тази концепция.

От Съюза на българските автомобилисти реагираха, че замисълът „ който има неплатени санкции, да не може да мине през механически обзор “ крие опасности и ще сътвори безпорядък.

„ Първо ще удължи прегледа, и се притеснявам, че тук-там няма да си вършат прегледа, механически неизправни ще карат “, предизвестява Малинка Бондаренко от Съюза.

" Не е значима смяната в скоростта по автомагистралите, а това, което държавното управление предлага за събираемостта на санкциите. И 5000 лева да стане наказването, няма да има никакъв предпазен резултат, в случай че не бъде решен казусът, завещан от Борисов и ГЕРБ - че не е основана обикновената система за събираемост ", разяснява Владимир Тодоров от Българска асоциация на потърпевшите при произшествия в предаването Денят с Веселин Дремджиев, излъчващо се по TV+ и TV1.

Темата е настояща от средата на предишния месец, когато значимата смяна в изискванията за осъществяване на годишен механически бе оценена в Министерство на районното развиване и благоустройството. От полемиката стана ясно, че като наложително изискване се вкарва заплащането на всички санкции по фишове и наказателни постановления, постъпили от електронната система за събиране на пътни такси. За тази цел ще проработи автоматизиран продан на информация сред двете системи - тази за ГТП и тол системата. Това значи, че в близко време и камерите на тол системата ще откриват извършители, ще снимат и за превишена скорост.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР