Задължителни колани в автобусите, както и видеорегистратори, които да заснемат

...
Задължителни колани в автобусите, както и видеорегистратори, които да заснемат
Коментари Харесай

5% по-скъпи билети за автобусите с влезлизането в сила на нови екотакси

Задължителни колани в рейсовете, както и видеорегистратори, които да снимат протичащото се вътре в транспортните средства - това плануват промени в преходните и заключителни разпореждания на Закона за пътищата. Тази седмица те влизат за дефинитивно разискване и приемане в Народното събрание. Според Съюза на автобусните превозвачи законът ще бъде " неработещ от самото му основаване ": 

" Ще осъществим едни популистки, политически задължения, които в последна сметка няма да доведат нито до по-малка смъртност, нито до по-голяма сигурност на пасажерите ".

Предвижда се превозвачите да имат 6-месечен гратисен интервал, с цел да оборудват рейсовете си с колани. След приключването на този интервал те ще бъдат глобявани. Санкцията за водач на рейс без колани ще бъде 500 лв., а за компанията - транспортьор - 3000 лв.. 1500 лв. за неналичието на видеорегистратор. Изключение ще се прави единствено за рейсовете, които правят транспорт на къси дистанции до 30 км, защото в тях е позволено да има правостоящи. 

При повече от старите рейсове коланите няма да бъдат ефикасни и няма да дават отговор на никакви правила за сигурност, считат от Съюза на автобусните превозвачи. Проблем е кой ще реализира надзор дали се съблюдават условията по закон и дали пасажерите са с колани, сподели Васил Пиронков, ръководител на Съюза на автобусните превозвачи: 

" Коланите ще се слагат, а има и такива, които имат. Тези двата рейса с най-многото жертви имаха колани, единият беше чисто нов рейс – на месеци, а другият – от Испания, 20-годишен, само че никой не ги беше сложил. Кой ще прави контрола по-късно? Законодателят е планувал да има наказания за лидера на транспортното средство, в случай че пасажерите не са ги сложили, а по този начин също и за компанията, само че този следващ надзор няма по какъв начин да бъде изпълнен нито от компанията, нито от лидера, тъй като по време на придвижване той няма по какъв начин да гледа в рейса, а също така той няма никаква форма, под която да глоби някой от пасажерите. Това е голям проблем ". 

Контролът ще се реализира или от ДАИ, или от КАТ, само че казусът остава, съобщи той: 

" Те, до момента в който спрат рейса, всички ще си слагат коланите, т.е. предварителната защита няма да я има ". Според Пиронков най-големите наказания за неспазване на закона би трябвало да бъде за пасажерите, които са в нарушаване. 

И в този момент коланите са наложителни, само че единствено за рейсовете, в които са инсталирани. Глобата за жителите е 50 лв., само че санкционирани до момента няма. Проблемът е дали старите рейсове - 60 на 100 от всички, ще могат да отговорят на новите условия, подсети Георги Свиленски от Българска социалистическа партия. Патриотите също оповестиха, че имат запаси към концепцията. Общинският консултант от Вътрешна македонска революционна организация Карлос Контрера сподели, че слагат под подозрение това дали остарели рейсове, които са създадени без колани, могат да бъдат приведени във тип, който да дава отговор на закона и да има резултат. Затова от Вътрешна македонска революционна организация оферират старите рейсове да се изведат от употреба.

С до 5% се чака да нарастнат билетите на рейсовете от общинската пътна мрежа с влезлите в действие нови екотакси за камиони и рейсове, предвижда Пиронков. 

" С изключение на рейсовете, които извършват постоянни автобусни линии по републиканската транспортна скица, всички, които са по общинските транспортни схеми, над 65 – 70% не дават отговор на изискванията. Ще бъде по-добре да се подмени целият автобусен парк, само че идва идващият миг – с една разпоредба, даже не със закон, е въведена продуктова такса за камиони и рейсове, които – в тази ситуация използваните, ще бъдат 2500 лв. на рейс – това е втора недомислица, която ще докара до повишаване на билетите, не повече от 5%. В републиканската транспортна скица билетите няма да нарастнат, защото и сега рейсовете са с колани и видеорегистратори “, изясни Пиронков.

Вносителите на поправките са двама депутати от ГЕРБ - Александър Ненков и Станислав Иванов. Те не крият, че причина за предлагането им е нещастието край Своге, при която починаха 17 души. Според специалисти - нямаше да има толкоз доста жертви, в случай че пасажерите в рейса имаха колани. Зад измененията застана министър председателят Бойко Борисов, който съобщи, че " повече взаимни отстъпки няма да има ". 

Въпреки несъгласието на част от превозвачите обстановката след Своге постанова въвеждането на радикалните ограничения, твърди един от вносителите - Александър Ненков. Според него " това би асъдействало както от превантивна позиция, по този начин и в следствие на някоя възможна злополука ".

Предвижда се още смяна в теоретичния и практическия изпит на кандидат-шофьорите. Специални видеа ще слагат в действителна обстановка курсистите по доктрина, а практическият изпит ще се организира на три стадия - на образователни площадки или полигона, в града и извънградско. Промените в Закона за пътищата плануват от 1 януари идната година да бъде въведена смесена тол система. За леките коли ще се изискват електронни винетки, а за тежкотоварните - тол такса на база изминато разстояние. Парите от тези такси няма да отиват за общински пътища. 

Според Халил Летифов, ръководител на транспортната комисия в Народно събрание, поправките в Закона за пътищата ще станат факт до края на месеца. Според Летифов ограниченията няма по какъв начин да останат неприложими, само че в действителност ще провокират усложнения при превозвачите: 

" Споделям и двете отзиви. От една страна неналичието на колани в рейсовете е проблем, тъй като това е една от аргументите за жертвите в тези произшествия. Споделям мнението и на превозвачите, тъй като това ще ги затрудни доста, защото огромна част от автобусния парк е стар. Като сметнем над 13 хиляди рейса – цифрата става в действителност внушителна “. 

Според Халил Летифов би трябвало да се откри финансов механизъм да се подкрепят дребните компании, за които измененията в Закона за пътищата ще се отразят много съществено. Той сподели още, че някои от превозвачите ще бъдат изправени пред банкрут. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР