Задължителна ваксинация или не? В Германия се проведоха продължителни парламентарни

...
Задължителна ваксинация или не? В Германия се проведоха продължителни парламентарни
Коментари Харесай

Задължителна ваксинация? Да или не?


Задължителна имунизация или не? В Германия се организираха продължителни парламентарни диспути по въпроса, а здравният министър сподели: " Трябва да действаме ". В други страни от Европейски Съюз пък тематиката въобще не е на дневен ред.

Задължителната имунизация против ковид е една от водещите тематики в Германия сега. Депутатите в Бундестага разпалено обсъждаха плюсовете и минусите от въвеждането на сходна мярка. Но в доста други страни сходна полемика въобще не е на дневен ред. Защо?

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен повдигна въпроса при започване на декември. Решението за въвеждане на наложителна имунизация е прерогатив на обособените държавни управления, само че е добре да се организира спор по тематиката.

Германия: " Трябва да действаме "

В Германия, където дълго време всички водещи политици отхвърляха сходна опция, настроенията стартират постепенно да се трансформират. Растящият брой случаи, новият вид и незадоволителното имунизационно покритие измежду някои групи в обществото в допълнение разпалват дебата.
Редакцията предлага
Канцлерът Олаф Шолц, който преди изключваше въвеждането на сходна мярка, към този момент приказва за наложителна имунизация, която да влезе в действие от началото на март. Планът за сходна стъпка към този момент е просрочен, само че задачата на канцлера и на здравния министър Карл Лаутербах към момента е на дневен ред. " Ако изтласкаме казуса, той ще се върне към нас с цялостна мощ ", съобщи Лаутербах пред Бундестага. Затова: " Трябва да действаме ".

74 % от жителите на Федералната република са имунизирани. И въпреки Германия да не е измежду първенците в Европа по този индикатор, е надалеч пред България, където имунизационното покритие е под 30 на 100. В Румъния са имунизирани едвам 41 %, в Словакия - 49. Следват Хърватия с 54 % и Полша и Словения с 57 на 100.

В Източна Европа тематиката въобще не е на дневен ред

Въвеждането на наложителна имунизация несъмнено би повишило тези квоти, само че тъкмо в тези страни то въобще не стои като въпрос. В Полша разискват дали да не създадат имунизирането наложително за медицинския личен състав, само че не е несъмнено, че ще се стигне до сходно решение. За Словакия сходна мярка е неприложима, а българският министър председател Кирил Петков не стопира да повтаря, че до момента в който е на власт, наложителна имунизация няма да има.

Още през декември 2020-а година Изабел Марше от института " Жак Делор " в Париж написа, че в доста европейски страни е допустимо да се появи сериозен песимизъм към имунизациите. Година по-късно тя следи обстановката с интерес и отбелязва, че фактически доста държавни управления заобикалят тематиката. Сред аргументите са правните несигурности при използването на наложителна имунизация, изключително когато имунизациите са получили единствено условно утвърждение от европейските органи. Това не значи, че те не са подробно тествани и не дават отговор на стандартите на Европейски Съюз за сигурност, качество и успеваемост, само че производителите би трябвало да дават спомагателни данни на управляващите. Освен това в доста страни има малко, само че шумно малцинство на съперниците на имунизациите. Допълнително този тип навлизане в неприкосновеността на персоналния живот повдига и етични въпроси.

" Правителствата са доста внимателни ", споделя Марше. В същото време има съществени причини в поддръжка на наложителната имунизация - като отбраната на застрашени групи, които по медицински аргументи не могат да се имунизират против Ковид-19.

Засега имунизацията е наложителна единствено в Австрия

Някои страни вкараха правила съгласно възрастта или работата. В Италия и Гърция имунизациите са наложителни за възрастните хора. В Германия чиновниците в институции, в които са настанени уязвими хора - като лечебни заведения да вземем за пример, скоро ще би трябвало да потвърждават, че са били имунизирани или са преболедували. Подобни разпореждания съществуват и в Унгария, Франция и Финландия.

Има и страни, в които наложителната имунизация не е тематика по друга причина. В Дания, която неотдавна разгласи отпадането на всички ограничения против ковид, съвсем цялото население над 60-годишна възраст е имунизирано. Подобна е обстановката и в Португалия, Ирландия, Малта и Испания.

Само Австрия вкарва наложителна имунизация за всички пълнолетни от началото на февруари - мярка, която се разисква и в Германия. Но ще се окаже ли този метод верен? Марше счита, че прогнозирането е мъчно. Ако обстановката с ковид обаче още веднъж се утежни внезапно - да вземем за пример с нов вид и растеж на болничните приеми - други страни биха могли да последват образеца на Австрия, счита тя. Едно нещо е несъмнено за Марше: " Другите страни ще наблюдават от близко развиването в Германия и Австрия ".

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР