Задължителен анализ за пътища над 50 млн. евроСъбирането на смет

...
Задължителен анализ за пътища над 50 млн. евроСъбирането на смет
Коментари Харесай

Мерят боклука с чип на кофата

Задължителен разбор за пътища над 50 млн. евро


Събирането на боклук е една от дейностите, които са измежду предпочитаните услуги за отдаване на концесия. Това излиза наяве от Национална тактика за развиване на концесиите, оповестена за публично разискване.

Според документа посредством стопанисване от страна на частни компании може да се обезпечи електронно отчитане на изхвърляните от всяко домакинство боклуци. Това би асъдействало за по-справедливо и самостоятелно отчитане на такса боклук за всяко домакинство, написа в документа. Засичането на изхвърления отпадък от всяко домакинство може да става с чип на кофата.

На концесия може да се отдава и разделното събиране на боклука и на строителните боклуци. Сред предпочитаните услуги, които страна и общини ще отдават на концесия са построяването и ръководството на детски ясли и градини, въвеждането на нововъведения в опазването на здравето, на характерни образования за повишение на знанията и класификацията, библиотеки, както и строителство, ремонт и ръководство на спортни зали.

Според тактиката, за стопанисване ще могат да се отдават спирки на градския превоз, тротоари, тунели, мостове и други транспортни инфраструктурни уреди. Сред изброените в документа предпочитани действия са още развиването на интермодални терминали, усилване на конкуренцията на пристанищни и летищни услуги, обезпечаване на водоподаване и канализация в територии, които не са обхванати от съществуващата мрежа. В тактиката не е пропуснато и отдаването на морските плажове, добива на минерална вода и ефикасното ръководство на обществената благосъстоятелност.

При възлагане на инфраструктурни планове на стойност над 50 млн. евро наложително ще се прави разбор дали обектът не може да бъде издигнат посредством концесия. И в случай че се потвърди, че този вид стопанисване е стопански преференциален, строителството наложително ще се разпорежда на концесия, а не посредством социална поръчка.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР