Задълбочаващо се мрачно настроение обхваща руския елит, що се отнася

...
Задълбочаващо се мрачно настроение обхваща руския елит, що се отнася
Коментари Харесай

Блумбург: Руският елит вече не вярва, че Путин може да изведе Русия до победа във войната

Задълбочаващо се тъмно въодушевление обгръща съветския хайлайф, що се отнася до вероятностите на войната на президента Владимир Путин в Украйна, написа през днешния ден Блумбърг. Дори най-големите оптимисти виждат " замразения " спор като най-хубавия вероятен излаз за Кремъл към този момент, отбелязва организацията.

Мнозина от политическия и бизнес хайлайф са изтощени от войната и желаят тя да спре, въпреки да се съмняват, че Путин ще спре боевете съгласно източници на Блумбърг, които са помолили да не бъдат разкривани заради чувствителността на въпроса. Докато никой не желае да въстане против президента поради нахлуването, безспорната убеденост в неговото водачество е разтърсена, споделят четирима от източниците.

Най-благоприятната вероятност би била договаряния по-късно тази година, които биха трансформирали войната в " замразен " спор и биха разрешили на Путин да разгласи Пирова победа пред руснаците, като удържи на част от заграбената украинска територия, са споделили два от източниците.

" Има невъзможност на елита: там се опасяват, че могат да станат изкупителни жертви поради безсмислена война ", споделя пред Блумбърг Кирил Рогов, някогашен съветски държавен консултант, който напусна Русия след нахлуването и в този момент оглавява Re:Russia, мозъчен концерн със седалище във Виена. " Наистина е изненадващо какъв брой необятно публикувана измежду съветския хайлайф стана концепцията, че Путин няма да завоюва тази война ".

Растящото отчаяние е допустимо да ускори обвиняванията за отговорността за неуспеха на нашествието, което към този момент провокира остри обществени несъгласия сред твърдолинейните националисти и съветското министерство на защитата. Предвид това, че Кремъл е изправен пред украинска контраатака, която е подкрепена с оръжия за милиарди от Съединени американски щати и Европа, измежду съветските публични лица са ниски упованията за някакви съществени триумфи след неуспеха на зимната атака.

Нападенията вътре в Русия прибавят към възприятието на неустановеност. Боевете се разпростряха в граничещата с Украйна Белгородска област, поставяйки под въпрос облика на Путин като поръчител за сигурността на Руската федерация.

Дори тези, които поддържат нахлуването и желаят да се засилят бойните дейности против Украйна, се " спихнаха ", що се отнася до съветските вероятности във война, която трябваше да завърши за дни, а в този момент е в своя 16-и месец. Националистите, водени от Евгений Пригожин, създател на наемническата група " Вагнер " гневно атакуват министъра на защитата Сергей Шойгу и началника на Генералния щаб военачалник Валерий Герасимов за военните неуспехи и упорстват за цялостна готовност и военно състояние, с цел да бъде предотвратено пагубно проваляне.

" Имаше прекалено много огромни неточности ", споделя пред Блумбърг Сергей Марков, политически съветник, който е доближен до Кремъл. " Имаше упования преди доста време, че Русия ще вземе под собствен надзор по-голямата част от Украйна, само че тези упования не се оправдаха. "

Путин и неговите висши чиновници упорстват, че Русия ще завоюва, макар че към този момент не е доста ясно какво би представлявало победа, откакто нейната войска не съумя да превземе Киев при започване на войната. Няма признаци за каквото и да било предизвикателство към водачеството му от неговия кръг.

Според четирима осведомени със обстановката лица, болшинството от елита държи главите си наведени и си гледат работата, уверени, че не могат да повлияят на събитията. Путин не демонстрира, че желае да постави завършек на войната, споделиха петима от източниците.

Кремъл вкара най-суровите репресии от десетилетия и санкционира и най-малкото противоречие с нашествието със затвор. Руската междинна класа, която беше основата на поддръжката за опозицията против ръководството на Путин през последното десетилетие, беше принудена да замълчи или да избяга от страната като част от най-голямата вълна на емиграция от 90-те години насам.

Досега социологическите изследвания демонстрират, че множеството елементарни руснаци не престават да поддържат Путин, който смесва носталгията по руската ера с съветското имперско минало, с цел да увери, че пази ползите на страната и връща исторически земи, като анексира региони от Източна и Южна Украйна.

И въпреки всичко, безпокойството може да се ускори още веднъж след пика си предходната есен, когато Путин разгласи готовност на 300 000 резервисти. Проучване от 19-21 май измежду 1500 руснаци от социологическата компания ФОМ демонстрира, че 53% считат, че фамилията и приятелите им са в обезпокоително въодушевление, скок от 11 процентни пункта по отношение на април.

Миналата седмица Пригожин обиколи съветски градове, предупреждавайки за „ сложна “ война, която може да продължи години, като в това време се застъпваше за военно състояние и цялостна готовност. Той сподели в изявление предишния месец, че Русия рискува гражданска война, сходна на тази през 1917 година, заради разделянето сред кремълския хайлайф и елементарните руснаци, чиито деца " се връщат в цинкови ковчези " от Украйна.

Управляващата партия " Единна Русия " стартира следствие, откакто високопоставеният народен представител от Държавната дума Константин Затулин сподели на конгрес, че нахлуването не е постигнало нито една от заявените цели.

" Нека се измъкнем някак от това ", сподели Затулин.

Константин Малофеев, съветски православен националист, покровител на Путин, желае Русия да продължи да се бие, тъй като " украинската страна би трябвало да престане да съществува ". Той отхвърля всевъзможни диалози за преустановяване на огъня, макар че съгласно него мнозина в ръководещия хайлайф, в това число " голям брой " предприемачи, биха подкрепили неотдавнашната мирна самодейност на Китай, която планува помирение.

" Те споделят, че поддържат " специфичната военна интервенция ", само че в реалност са срещу нея ", сподели Малофеев, мултимилионер, който също спонсорира доброволчески сили, които се бият в Украйна. " След шест месеца ще имаме ясно предимство в производството на муниции и снаряди и ще сме подготвени да преминем в офанзива ".

Разбира се, Русия към момента има големи запаси за битка. Нейните войски са окопани на фронтовите линии в Източна и Южна Украйна, а украинската противовъздушна защита е заета, защото съветски ракети и дронове " валяха " над страната през последния месец.

Украйна изключва позволение на спора, което разрешава на Русия да окупира каквато и да била нейна територия. Киев приготвя от месеци контранастъпление.

" Време е да си върнем това, което е наше ", сподели украинският главнокомандващ Валерий Залужний в обява в Телеграм на 27 май.

Тъй като не се вижда краят на боевете, съветските публични лица и милиардерите знаят, че са изправени пред евентуални години на интернационална изолираност и задълбочаваща се взаимозависимост от Кремъл, до момента в който Путин тласка бизнеса да поддържа военните старания и не разрешава на хората към него да напущат постовете си.

Те и фамилиите им бяха наранени от замразяването на активите и възбраните за пътешестване в сходство със глобите на Съединени американски щати и Европа, които също трансфораха съветската стопанска система в една от най-санкционираните в света.

" Длъжностните лица се приспособиха към обстановката, само че никой не вижда светлина в края на тунела – те са песимисти за бъдещето ", споделя пред Блумбърг Александра Прокопенко, някогашна съветска журналистка и съветничка в централната банка, която в този момент е в Руско-евразийския център на Карнеги в Берлин. " Най-доброто, на което се надяват, е Русия да загуби без оскърбление. "
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР