Зад внушителната Айфелова кула стоят две години изнурителен труд в

...
Зад внушителната Айфелова кула стоят две години изнурителен труд в
Коментари Харесай

Влюбеният Айфел - историята, която промени Париж

Зад внушителната Айфелова кула стоят две години изнурителен труд в мраз и зной на стотици служащи, сглобили тъкмо 18 038 ме­тални елементи, само че и една трагична и неосъществена обич. Тази сантиментална история се трансформира в най-гледания френски филм през 2021-ва – „ Влюбеният Айфел “ с присъединяване на Ема Маки и Ромен Дюри. Екранната творба на режисьора Мартин Бурбулон покори сърцата на киноманите по света и в България, а след грандиозния й триумф естествено пристигна време да се претвори в книга. Едноименният разказ, излязъл отдолу под перото на младия и надарен френски публицист Никола д’Естиен д’Орв, излиза у нас на 29 май с логото на „ Кръг “.

 

Преводът е на Гергана Соколова, а корицата с кадър от кино лентата е приспособена от Стоян Атанасов ( Kontur Creative ).  Новелизацията „ Влюбеният Айфел “ придвижва читателите в познатата сантиментална атмосфера и в трескавия градивен дух на епохата от края на XIX в., само че има едно преимущество пред кино лентата – предлага доста повече елементи и надалеч по-задълбочен взор към личността на основния воин. Преди да се заеме с структурата на живота си, която ще му завоюва многочислени рецензии и закани (включително протест от църквата и измежду интелектуалците), френският инженер Густав Айфел е почитан от всички експерт и перфекционист, предан на работата си; той е недопечен, от време на време недодялан, само че под педантичността му тлеят пламенни усеща.

 
  През 1886 година Г радът на любовта е в трескава подготовка за честването на стогодишнината от Френската гражданска война. Търси се упорит план, който да символизира величието на нацията и да завоюва възхищението на света. Всички чакат от Айфел грандиозна концепция, само че съмнения терзаят гения на инженера. До момента, в който среща своята изгубена обич от младостта...  Авторът Никола д’Естиен д’Орв ловко придвижва историята ту в Бордо през 1859-а, където се раждат възприятията сред Адриен и Густав, ту в Париж, когато двамата се срещат след 27 години разлъка. Вихърът на пристрастеността още веднъж опустошава тогавашните годеници и се трансформира във вдъхнов ение за поета на метала. Той създа ва паметник, невъобразим до момента в света – кулата, която ще промени френската столица вечно. Но величието изисква жертви и изтръгва от своите избраници най-скъпото им владеене, с цел да го размени с извънмерен блян към триумф.  Романът „ Влюбеният Айфел “ разказва историята на Айфеловата кула и на Париж, само че и на един популярен мъж, трансформирал слабостта си в действие.  Никола д’ Е стиен д’ О рв ( р. 1974) е създател на романи, разкази и есета. Завършва Сорбоната, а през 2002 година получава литературн ия приз „ Роже Нимие “. Наследник е на един от героите на Френската опозиция – Анри Оноре д’Естиен д’Орв.
създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР