Зад странно звучащото название брадата агама се крие симпатичен и

...
Зад странно звучащото название брадата агама се крие симпатичен и
Коментари Харесай

Брадата агама - какво трябва да знаем

Зад необичайно звучащото наименование брадата агама се крие приветлив и доста известен гущер, който хората отглеждат постоянно като екозтичен домакински любим. Влечугото наподобява като дребен крокодил, само че няма нищо общо с ужасните хищници.

Точно в противен случай - агамата е симпатично и благо творение с очарователни придвижвания. Привързва се елементарно към стопанина си, деликатно го гледа и може да седи дълго на ръката му, да изиска да я почеше и даже да заспи умерено в ръцете на своя човек.

За всички, на които това звучи познато, и за тези, които демонстрират любознание към представителите на гущерите ще бъде забавно да прочетат някои детайлности за забавния гущер.

Класификация на брадата агама

Латинският термин Pogona vitticeps посочва тип космат змей или казано другояче гущер от пустините и полупустините в Австралия. В дословен превод името значи брада и луковична превръзка на главата. Много известен е като домакински любим и се отглежда във всички зоопаркове по света.

Pogona vitticeps е разказан за първи път от Ернст Ахл през 1926 година, който го слага в рода Amphibolurs.

Обичайно е да се приказва за субпопулации или типове от този гущер, отглеждани в плен. Най-често споменаваните са: кожести, с гладка кожа на гърба и корема; Leucisticq, с кожа лишена от пигмент; тъмночервен морф, с кондензиран червен цвята на кожата; снежни - с бели и розови ивици; Sandfire от кръстосване на червен и златист; сьомга, който също е получен от кръстосване. Немските колоси са резултат от работата на немски зоолози. Има полупрозрачни, както и с кремав загар на кожата и други.

Как наподобява брадатата агама?

Възрастните брадати агами доближават до 60 сантиметра, като опашката съставлява повече от половината от тази дължина.

Половият диморфизъм не е мощно забележим, само че въпреки всичко мъжките се разграничават от женските заради по-широкия клоакален отвор, по-широка основа на опашката, по- огромна глава и по-голяма брада, както се назовава кожената торбичка под гушата.

Брадатите дракони рядко са по-тежки от 300 грама.

Тялото на брадатата агама е цилиндрично, сплескано от двете страни.

Главата е триъгълна.

По кожата си има доста люспи, които образуват шарки и линии.

В дивата природа това животно всекидневно е сиво на цвят, като коремът постоянно е по-блед от гърба. Оцветяването на тези, които живеят в плен, е доста разнообразно, според от работата на развъдчиците.

Най-характерната специфичност на този гущер е под челюстта, на шията има специфична торба, която се надува, когато животното е уплашено или нападателно.

Снабден е и със сплескани шипове и това прави гущера специфичен. Малките извити шипове наподобяват застрашително, само че в действителност са меки и не могат да наранят, нито даже да одраскат кожата.

Подобно на множеството гущери брадатата агама има здрави крайници, които му разрешават да повдигне тялото си изцяло от земята, когато се движи. Това е добра опция за понижаване на топлината от земята, както и за увеличение на въздушния поток под корема, с цел да се охлажда тялото в допълнение.

Той има 5 пръста на краката с дълги нокти, необятна уста и много остри зъби.

 Брадатата агама е тип космат змей Снимка: CamilleSt/pixabay.com

Когато е заплашен или изплашен гущерът освен надува брадата си, само че и отваря уста, с цел да наподобява по-заплашителен.

Последните проучвания потвърждават, че светлото и тъмното въздействат върху смяната на цвета на брадатата агама. Ако е изложен на светлина, гръбната кожа става по-тъмна, в случай че бъде подложен на мрачно, тя става по-светла. При непрекъснат мрак кожата е най-лека.

Местообитания и метод на живот на брадата агама

Брадатата агама е родом от сухите гори и скалистите пустинни региони на Австралия. Това животинче е ловък катерач и постоянно прекарва време, кацвайки на края на дърветата, оградните стълбове и в храстите. Колкото време е на земята, толкоз се катери някъде нависоко. Сутрин и рано вечер обича да се припича по откритите клони или скалите, а в най-горещите елементи на следобеда се крие в сенчестите региони.

Брадатите агами не издават звуци, с изключение на съскане, когато се усещат застрашени. Вместо това поддържат връзка с смяна на цветовете, стойката и физически жестове, като размахване на крайниците и боричкане на главата.

Агамите не са обществени животни, само че се случва да се събират в групи, изключително в известни региони за хранене или отмора. Тогава се следи ясно обрисувана подчиненост. Животните от най-голям сан заемат най-високите и слънчеви места за припичане, а останалите се подреждат по-надолу.

Ако животно от невисок сан се опита да провокира някой от висшите рангове, преобладаващият демонстрира превъзходството си като надуе брадата си или размахва едната или двете си ръце в кръг. Ако драконът с невисок сан не отстъпи, ще последва опълчване или борба.

Бавното придвижване с поклони нормално се употребява от женските брадати агами за подаване на сигнал за съществуване на мъжки. С постепенно покачване на главата женската демонстрира и подготвеност за чифтосване.

Когато е застрашен брадатият змей надува брадата си, отваря уста, потъмнява цвета на кожата си, изсвирва и прави дребни скокове към нападателя. Не е известно тези гущери да атакуват хора. Възрастните мъжки могат да хапят по-силно от женските, защото имат по-голяма глава.

Тези животни са интелигентни и се учат посредством подражателство. Един космат змей може да се научи да отворя вратата на хладилника, наблюдавайки стопанина си по какъв начин го прави.

Размножаване на брадата агама

Не е измервана тъкмо възрастта, когато гущерите брадати агами доближават полова зрялост, само че се допуска, че това е на 1 или 2 години. Размерът на тялото и темповете на напредък са по-важни в това отношение от възрастта.

Размножаването нормално се случва рано през пролетта. Когато женската е подготвена да снесе яйца, тя стопира да се храни и стартира опити за копаене. Женските снасят от 11 до 30 продълговати яйца в плитко гнездо, изкопано в пясъка. Яйцата се заравят и оставят без контрол. Те се излюпват след почти 60 до 80 дни, според от температурата на инкубация.

Изследвания, извършени върху гущера са потвърдили, че яйцата на висока температура трансформира генетично мъжки човеци във функционално женски. Полът им се дефинира генетично. Мъжките имат ZZ полови хромозоми, а женските ZW. Въпреки това, когато яйцата се инкубират при температура над 32 градуса някои генетични мъжки се раждат като женски.

Този тип може да живее в апартамент в терариум към 10 години, само че междинната дълготрайност на живота му е 6-7 години.

Хранене на барадата агама

Както всички гущери, които да дневни животни, и брадатият змей се храни с инсекти, червеи и мекотели. Обикновено пътува в търсене на плячка, като пълзи по земята или по дърветата. Когато види опция агамата трепва и стопира за миг. След това се хвърля върху плячката си.

Брадатата агама хапе и раздира храната си с предните зъби и я дъвчи със задните. Използва лепкавия си език, с цел да лови дребни инсекти.

В диетата му участват също по този начин зелените млади издънки на растенията, плодове и цветя. Тъй като е териториално създание, агамата ловува в една характерна зона, която се стреми да не напуща.

Отглеждане на брадата агама

Тъй като е скромен тип както във връзка с храна, по този начин и на витални условия, брадатата агама може да се отглежда в терариум даже от новак фен. Тя желан домакински любим от фенове на екзотични питомци като хамелеони, игуани, питони.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР