Зад проевропейска фасада българският премиер Бойко Борисов наложи авторитарен режим.

...
Зад проевропейска фасада българският премиер Бойко Борисов наложи авторитарен режим.
Коментари Харесай

Германски журналист: Тонът на Бате Бойко е фамилиарен, управлението му - авторитарно


Зад проевропейска фасада българският министър председател Бойко Борисов наложи властнически режим. На доста жители обаче им омръзна от корупцията, а едно видео разпали гнева в България, написа журналистът Кено Ферзек в " Шпигел ".

Българското Черноморие на доста места е идилично, само че то също по този начин е Мека за корумпирани политици и предприемачи, написа немският публицист Кено Ферзек в коментар за " Шпигел ". Скандалът към парче от плажната линия, където е седалището на един от най-съмнителните някогашни политици в България, и което е охранявано с парите на данъкоплатците, докара до най-големите политически митинги в страната от години, четем още в материала.

Съдебната система в България е под политически надзор
Редакцията предлага
Случаят демонстрира, че след съвсем 15 години в Европейския съюз, България още не е провела промените, нужни за построяването на една правова страна, счита Ферзек. Правната сигурност зависи от волята на властта, правосъдната система е значително под политически надзор. Корупцията рядко се санкционира, а публицистите, които оповестяват за нея, стават обект на закани. За разлика от Виктор Орбан, Бойко Борисов не е дразнител във външнополитически проект, по тази причина вътрешнополитическата обстановка в България не е тематика за Брюксел.

Недоволството на жителите беше предизвикано от личността на Ахмед Доган и неговата партия, към която принадлежи и политикът Делян Пеевски. Делян Пеевски управлява огромна част от медиите в България, напомня Ферзек. През 2014 година той беше измежду виновните за един от най-големите банкови банкрути в историята на посткомуническа България, написа още журналистът.

Доган, в миналото помощник на българската държавна сигурност, към този момент не е деен политик, само че към момента се счита за един от най-влиятелните кукловоди в страната. Въпреки че плажовете в България би трябвало да са налични за обществото, достъпът до плажа в резиденцията на Доган в парк " Росенец ", ситуиран покрай Бургас, е блокиран. Бившият правосъден министър Христо Иванов доближи с лодка до плажа и документира злоупотребата с власт. Стотици хиляди гледаха видеото в интернет. След това започнаха митингите.

Истинска опция на Борисов няма

Българите имат задоволително аргументи за митинги, счита немският публицист. Тонът на " Бате Бойко " е безцеремонен, ръководството му - властническо. Истинска опция на Борисов и ГЕРБ обаче няма. Опозицията в лицето на социалистите има в досието си безчет случаи на неразкрити корупционни кавги. Много българи избират да изоставен поради неналичието на обществена и политическа вероятност - изселването от страната е трагично. За да резервира властта си, Борисов желае да преустрои държавното управление си, не е изключено и самият той да се отдръпна, в случай че митингите набъбнат. Досега той постоянно е печелил предварителните избори откакто тактически е подавал оставка, обобщава Кено Ферзек.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР