Зад прекалената обсебеност от здравословно хранене и начин на живот

...
Зад прекалената обсебеност от здравословно хранене и начин на живот
Коментари Харесай

Медици: Зад манията за здравословен живот може да се крият сериозни психози

Зад прекомерната обсебеност от здравословно хранене и метод на живот могат да се крият съществени психози, сигнализират лекарите от Клиниката по метаболитно-ендокринни болести и диетика към УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “ . При тях все по-често попадат младежи, които вместо да се подкрепят, вредят на здравето си с прекомерни тренировки и ограничавания. 

В диетологията за тези нарушавания към този момент са основани и нови термини . Орторексия е, когато даден човек е изцяло захласнат от здравословното хранене. „ Тези, най-вече младежи, непрестанно търсят храни, които са с по-малко наличие на сол, захар, калории, въглехидрати, оповестени като потребни храни. В този си блян обаче те постановат ограничавания върху своето хранене. Изпадат в хранителен дисбаланс – повече протеини, повече белтъчни храни, напълно изключват въглехидратните. Но не е единствено структурата на хранене. Тези хора стартират да имат психогенни и поведенчески нарушавания. Те са захласнати от това. Броят си калориите, броят си грамовете протеин “, споделя доцент доктор Даниела Попова, шеф на клиниката. 

Друго такова нарушаване, което към този момент е публично прието от здравната общественост, е бигорексията . Това е модел на хранене, при който индивидите са захласнати да вършат мускулна маса. „ Наскоро през нас мина подобен пациент, който заяви, че изяжда по 2 кг пилешко месо дневно, 2-3 яйца, протеинови добавки, тъй като има такава тенденция от своя фитнес инструктор. Естествено, че такава диета натоварва черния дроб и бъбреците. Дори и да наподобява доста мускулест, един подобен човек в действителност не е здрав и натрупва в тялото си метаболитно напрежение и стрес “, предизвестява доцент доктор Попова. Тя дава и различен образец с 18-годишен юноша, който след прекомерна приложимост на протеини е развил хипертония и в следствие е получил мозъчен инсулт.

Като доста рискова наклонност лекарите дефинират прегнорексията , при която бременни дами, в устрема си да запазят фигурата си, лишават своя и на нероденото си дете организъм от значими нутриенти, които имат решаваща роля за по-нататъшното развиване.

Все по-често в Клиниката по ендокринология и заболявания на обмяната за  лечение на метаболитни нарушавания, която е една от дребното в България, профилирана в лекуването на хранителни нарушавания като анорексия и булимия, одобряват пациенти с тези болести. За разлика от орторексията, бигорексията и прегнорексията, които са рискови, само че при верен метод добре повлияни, един път отключени, анорексията и булимията са за цялостен живот. Най-застрашени са младежите и младежите, чиято душeвност е доста нежна и всяка насмешка за тежестта може да отключи тези животозастрашаващи положения. Но в клиниката са имали и пациентки (по-често от тези болести боледуват жените), които са на и над междинната възраст. В тези случаи анорексията или булимията нормално са разследване от някакво неподходящо събитие (смърт на непосредствен човек, разлъка, бракоразвод, претърпян психострес в детството). „ Важно е да се знае, че водеща роля при лекуването на анорексията и булимията имат психиатрите, защото това са на първо място заболявания на душeвността. Нашата роля като ендокринолози и експерти по храненето е да оценим какви са провалите върху организма и да подпомогнем възобновяване му с хранителна стратегия, основана самостоятелно за всеки пациент. Лечението е гратис, по клинична пътека, като от самото начало вървим един до друг с психиатъра на болничното заведение, доктор Фани Цуракова, която има богат опит с сходни пациенти “, разяснява доцент доктор Даниела Попова.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР