Зачестяват случаите на скарлатина в Европа, съобщават от Националния център

...
Зачестяват случаите на скарлатина в Европа, съобщават от Националния център
Коментари Харесай

Здравните власти: Зачестяват случаите на скарлатина в Европа, как да се предпазим 

Зачестяват случаите на скарлатина в Европа, оповестяват от Националния център по заразни и паразитни заболявания /НЦЗПБ/. Увеличението на респираторните болести, към които спадат инфекциите със стрептококи, се случва предстоящо след занижената циркулация по време на действието на противоепидемичните ограничения против COVID-19. Здравните управляващи разгласиха детайлности за болестта, вероятни затруднения и препоръки за предотвратяване. 

Причинителите на болестта скарлатина са стрептококови бактерии от група А (GAS – Group A Streptococcus). В по-голямата част от случаите този тип стрептококи предизвикват бактериален фарингит (възпаление в региона на гърлото) при децата в учебна възраст. Други признаци в резултат на инфекцията са главоболие и тресчица, както и тънък червен обрив – сигнал за развиване на токсоинфекция – скарлатина. Това коментират от Центъра. 

Честотата на инфекциите със стрептококи от група А (фарингит и скарлатина) е най-висока през студените месеци, прецизират от НЦЗПБ. Огнища могат да се основат в детски и учебни колективи. Според епидемиологични изследвания безсимптомното носителство е високо в огнищата. 12-15% от децата и към 5% от възрастните в общата популация могат също да бъдат носители.

В редки случаи стрептококите от група А могат да причинят тежка, животозастрашаваща зараза, известна като инвазивна стрептококова зараза от група А (iGAS). Проявява се като бактериемия, пневмония или зараза на кожата и костите (целулит, остеомиелит, некротизиращ фасциит). Децата с вирусни инфекции като варицела или грип са изложени на по-висок риск от развиване на инвазивна зараза, се споделя още в обявата.

Здравните управляващи прецизират: Инфекциите със стрептококи от група А се лекуват с антибиотици. Въпреки че най-заразни са болните с изразена клиника, по преценка на доктор може да се приложи лекуване и при открито носителство. Възможни затруднения от стрептококова зараза са появяването на ревматизъм и гломерулонефрит. Разликите в клиничното протичане се изясняват с токсичната продукция на микроорганизмите. 

Към момента някои европейски страни (Ирландия, Франция, Нидерландия, Швеция и Англия) регистрират покачване на случаите на инфекции с инвазивни стрептококи като се записват и смъртни случаи в групата на децата до 10-годишна възраст. Тенденцията на покачването стартира от септември 2022 година Въпреки че проучванията не престават, данните от ранното типизиране допускат, че повишаването на случаите не е обвързвано със характерен или нов вариант, нито с повишение на антибиотичната устойчивост на стрептококите от група А, прецизират от НЦЗПБ. Поради тези обстоятелства Регионалният офис на Световната здравна организация и Европейският център за надзор на болесттите правят оценка риска от инвазивни стрептококови инфекции за общото население като невисок. Важно е при подозрение за инвазивен вид зараза причинителят да бъде лабораторно потвърден и да се стартира навременна терапия с подобаващи антибиотични средства.

От центъра поучават: За да се минимизира разпространяването на стрептококовите инфекции е належащо болните да се изолират и лекуват след консултация с общопрактикуващ доктор. Близките контакти на случаи на инвазивни инфекции със стрептококи от група А би трябвало да бъдат разпознати. Прилагат се ограничения в сходство с националните инструкции.

Предвид издръжливостта на причинителите във външна среда е належащо да се ускори хигиената на ръцете и повърхностите.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР