Зачестяват пожарите по границата ни със Северна Македония, съобщава БНР.От

...
Зачестяват пожарите по границата ни със Северна Македония, съобщава БНР.От
Коментари Харесай

Зачестяват горските пожари по границата ни с Македония

Зачестяват пожарите по границата ни със Северна Македония, оповестява БНР.

От началото на годината на територията на Югозападното държавно дружество са регистрирани повече от 100 горски пожара, като все по-често запалванията са по границата със западната ни съседка.

До момента огънят е засегнал близо 5000 декара гори.

По думи на шефа на предприятието Дамян Дамянов главната причина за запалванията в горите остава човешката немарливост при боравенето с огън - на нея се дължат 96% от случаите.

Той изясни, че броят на пожарите е скочил поради доста сухата пролет.

Очакваните високи температури, буйната тревна растителност и наличието на доста туристи в планините усилват риска от пожари.

По данни на Югозападното държавно дружество се следи нарастване на пожарите по границата със Северна Македония през последните месеци. Повечето от запалванията от там се придвижват и у нас.

Тази година доста пожари влязоха от македонска страна, изключително в региона на Струмяни - там имаше най-малко 4-5 пожара, заяви Дамянов.

От държавното горско дружество припомнят, че се планува глоба в размер на 500 лв. за паленето на огън отвън регламентираните места в горите и на по-малко от 100 метра от границата на горските територии. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР