Зачестили са сигналите за поява на кафява мечка в Априлци

...
Зачестили са сигналите за поява на кафява мечка в Априлци
Коментари Харесай

Мечка обикаля около детска градина в Априлци

Зачестили са сигналите за поява на кафява мечка в Априлци и Троян. Затова кметовете на Априлци и село Черни Осъм, община Троян, са изпратили писма до Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и до Изпълнителната организация по горите (ИАГ) с искане за предприемане на ограничения и прекратяване на практиката мечки, които основават проблеми в дадени региони в страната, да бъдат разселвани в Троянския балкан. Видеоклипове в обществените мрежи демонстрират появяването на животното в обитаеми места в общините Троян и Априлци, даже наоколо до детска градина.

Кметът на троянското село Черни Осъм Марин Сираков заяви за Българска телеграфна агенция, че е изпратил писмо до Министерство на околната среда и водите, с копие до Национален парк „ Централен Балкан “ и кметовете на Априлци и Троян, във връзка със зачестилите сигнали от локални поданици за появяването на кафява мечка в обитаеми места. “В писмото моля за прекратяване на стартирането на кафява мечка на територията на Черни Осъм в рамките на парк „ Централен Балкан “. Хващат ги от разнообразни места в страната и ги пускат тук. Мечката, която създаваше проблеми на територията на Габрово, бе пусната в нашия регион и обикаля в землищата на Черни Осъм и Априлци “, съобщи Сираков.

По думите му няма случаи на произшествия, само че би трябвало да се вземат превантивни ограничения, защото популацията се усилва. „ Държавата би трябвало да вземе съответно решение, с цел да не се трансферира казусът от едно място на друго. Те я пускат на 15 километра от популацията място, само че тя броди непрекъснато и може дневно да мине 20-30 километра “, добави кметът на Черни Осъм, до който са стигнали седем сигнала на хора, срещнали се с мечката от близко.

Кметът на Троян Донка Михайлова уточни за Българска телеграфна агенция, че става дума за мечка, която се наблюдава от горските стопанства с GPS проследяващо устройство. „ Тъй като тя няма почит от хората, се смята че би могла да бъде рискова. В контакти сме с шефа на Държавно горско стопанство – Троян, Милко Станчев “, сподели Михайлова.

Тя добави, че в петък мечката е видяна в махала „ Баба Стана “ в село Орешак. Предупредени са локалните поданици. До всички кметове на села е изпратено писмо с инструкции за това какво би трябвало да се подхваща при положение на информация, че наоколо има мечки и какви са законовите способи хората да бъдат обезщетени при нанасяне на имуществени вреди от животното.

Кметът на общината Априлци Тихомир Кукенски съобщи за Българска телеграфна агенция, че пуснатата в региона на Черни Осъм мечка е чест посетител на Априлци. Стигна се до там, че е видяна да рови в контейнерите за отпадък на входа на града, забелязана е и на 300 метра от детската градина в кв. „ Видима “, добави кметът, който е алармирал за казуса ИАГ.

По думите му в Априлци постоянно се виждат мечки, защото популацията им се е нараснала.

Етикети: АприлцимечкаТроян
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР