Зачервяване на мястото на инжекцията и сърбеж има след поставянето

...
Зачервяване на мястото на инжекцията и сърбеж има след поставянето
Коментари Харесай

Акад. Петрунов: Не бъркайте зачервяването от ваксина със странични реакции

Зачервяване на мястото на инжекцията и сърбеж има след слагането на всяка ваксина и те не трябва да се бъркат. Ваксините и антибиотиците са две от най-големите достижения на медицината. Днес приказваме за медицина с обстоятелства - имунизациите са достижение, което в действителност ще даде светлина в решаването на казуса с пандемията. Всички огромни инфекциозни болести като едра шарка, тетанус, дифтерия, са решени единствено с ваксина. Това изясни пред Българска национална телевизия акад. Богдан Петрунов.

Той добави, че е допустимо да има странични реакции при имунизация, само че би трябвало да се направи преценката за изгодата за обществото.

Без съществуването на ваксина е невероятно да се сътвори така наречен групов имунитет. Без това ние просто няма да можем да се преборим с тази зараза, изясни ученият.

По тематиката за имунизациите има две диаметрално противоположни гледни точки, които се легитимират на институционално и медийно равнище, и по този начин липсва баланс, изясни здравният анализатор Аркади Шарков. Няма най-хубава и най-лоша ваксина, зависи от реакциите на реактогенността.

Всяка ваксина има реактогенност - това е зачервяване на мястото на имунизация, сърбеж, изнемощялост. Тези признаци отшумяват и се не помнят, да не ги бъркаме със страничните реакции, разяснява акад. Петрунов.

Българска ваксина няма, дано не се приказват неща на едро, има лабораторни разработки, посочи ученият.

Според Аркади Шарков, би било потребен ход имунизацията да бъде пусната и за свободна продажба - тогава действително ще се види какво е желанието на жителите за имунизация. Така да вземем за пример видяхме по какъв начин през октомври се изчерпаха всички противогрипни ваксини, добави анализаторът.

Много е значимо по образеца на международните водачи и нашите - президент, министър председател, политическите водачи, да си слагат обществено ваксина, прикани Шарков. Нищо не пречи който е боледувал и откакто се види, че има невисок % на антитела, да се ваксинира.

Категорично няма никаква заплаха, добави акад. Петрунов.

Докато не се научим да живеем с вируса - да носим маски, да си мием ръцете постоянно и да ограничаваме обществените контакти, това няма да свърши, може да продължи и години, уверен е ученият. Имунизацията би трябвало да бъде доброволна и осъзната за нашия народ, само че никога наложителна, добави той.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР