Зачеркване на приетия преди седмица в Наказателно-процесуалния кодес (НПК) и

...
Зачеркване на приетия преди седмица в Наказателно-процесуалния кодес (НПК) и
Коментари Харесай

В промените на Пеевски за конституцията ДПС зачерква разследването на главния прокурор от съдия

Зачеркване на признатия преди седмица в Наказателно-процесуалния кодес (НПК) и Закона за правосъдната власт (ЗСВ) от съдия; неотчитане на разликите във функционалностите на съда и прокуратурата; приравняване по статут на ръководителите на двете висши съдилища и основния прокурор; игнориране на рекомендацията на Венецианската комисия във Висшия правосъден съвет (ВСС) да имат болшинство съдиите, определени от съдии.

Това са най-очебийните моменти от в четвъртък (7 юни). За него новоизбраният член на конституционната комисия Делян Пеевски съобщи в сряда (6 юни), че на тази основа ще се готви общият им план с " Продължаваме промяната " - " Демократична България " (ПП-ДБ). Това е

В четвъртък от изявление на зам.-председателя на партията Йордан Цонев се разбра, че. Този мотив беше употребява при защитатата за какво е значимо той да бъде в комисията, а самият глобен по " Магнитски " народен представител към този момент втори ден е деен в срещи по тематиката в Народното събрание, и даже в изявления пред медии, пред които разгласи, че ще обединят всичко в един план, а тези.

Как и дали е допустимо да се изготви общ план от разнообразни, даже противоположни хрумвания за структуриране на ръководещия орган на правосъдната власт - Висшият правосъден съвет (ВСС), следва да се разбере. Но от и на Йордан Цонев се схваща, че се сгъстяват облаците над така наречен конституционна промяна, без която не е допустима правосъдната.

 Ще се счупи ли Ще се счупи ли " чадърът ": концепциите на партиите за правосъдната промяна

Вместо Висш съдебен съвет с две колегии, два обособени съвета - на съда и на прокуратурата

Съветът на съдиите да се състои от 13 членове, седем от които се избират директно от съдиите, и шестима от Народното събрание , планува планът на Движение за права и свободи.

Съветът на прокурорите също да е от 1 3 членове, шест от които се избират директно от прокурорите, един директно от следователите, и шестима определени от Народното събрание . " В една от рекомендациите на Венецианската комисия се споделя, че съдиите би трябвало да са повече от половината. Затова ние предлагаме седем от членовете във Висшия съвет на съдиите да се избират от съдийската колегия, а шест от Народното събрание с болшинство от две трети ", обясни Карадайъ преди година и половина.
 От Брюксел Движение за права и свободи разгласи концепциите си за проверяващ основния прокурор и други промени в конституцията От Брюксел Движение за права и свободи разгласи концепциите си за проверяващ основния прокурор и други промени в конституцията

Предлага се сегашните членове по право на Висш съдебен съвет - ръководители на двете висши съдилища и основният прокурор, да не вземат участие в препоръките .

Не е сложено изискване парламентарната квота да не включва магистрати, съответно прокурори, което значи, че те отново могат да доминират в прокурорския съвет и да прокарват волята на основния си началник и без да член на съвета. За съпоставяне импортиран в Народното събрание през април 2021 година планува осем от членовете на Висшия правосъден съвет се избират директно от съдиите от другите равнища на съдилищата, а петима - от Народното събрание с болшинство две трети от народните представители.
Така ще се извърши рекомендацията на Венецианската комисия за действително болшинство на съдиите, определени от съдии.

Главният прокурор да се проверява от прокурор, еднообразно с ръководителите на висшите съдилища

" При съществуване на данни за осъществено закононарушение от общ темперамент от ръководителя на Върховния касационен съд (ВКС), ръководителя на Върховния административен съд (ВАС) и основния прокурор, Съветът на прокуратурата дефинира на основата на инцидентен асортимент самостоятелен прокурор с не по-малко от 25 години стаж като магистрат всред прокурорите от Върховна касационна прокуратура ", гласи предложение на Движение за права и свободи за нов член в конституцията.

Предвижда се самостоятелният прокурор да реализира следствието и да взе участие в правосъдното произвеждане, в случаите на повдигнато обвиняване.

Тази концепция зачертава напълно признатия в Наказателно-процесуален кодекс и Закон за съдебната власт механизъм за следствие на основния прокурор, който предвиждаше арбитър пъкъл хок всред съдии от Върховен касационен съд краткотрайно да бъде назначаван за изпълняващ длъжността прокурор, който ще има пълномощия да проверява основния прокурор и неговите заместници.

Премахва се пълномощието на основния прокурор за контрол за правда, само че остава за методическото управление

Надзор за правда се пояснява от много време друго - съгласно прокуратурата, тя може да упражнява това пълномощие по отношение на всички институции и събития в страната, в това число дали с верните цветове са боядисани пешеходните пътеки. Според тясното пояснение обаче надзорът е единствено в границите на прокурорската активност, да вземем за пример когато персонално до основния прокурор пристигна сигнал от жители, организации и други с молба той да реагира по съответен случай, който долните инстанции са решили погрешно съгласно сигнала.

Това пълномощие се отстранява в плана на Движение за права и свободи.

Да не могат да се възобновяват каузи, които към този момент са прекъснати , е друго предложение. С премахването на надзора за правда - съгласно коментара на плана в уеб страницата на Движение за права и свободи се премахвала и опцията да се възобновяват каузи, които към този момент са прекъснати, това се показва като позитивен резултат от смяната на член 126, алинея 2 на конституцията.

Двойното поданство да не пречи на претенденти за министри и депутати

С претекст, че конституцията прокламира тъждество на жителите, Движение за права и свободи предлага да отпадне условието единствено за българско поданство при кандидатстване за посове на министри и за депутати. Предлага се и да отпадне условие за гласоподаване по сегашен адрес на локални избори и за Европарламент. Тоест българите в чужбина да си гласоподават от местопребиваването - да вземем за пример да можеш от Одрин или Измир да гласуваш за кмет на Девин или Исперих.

 " Спорим " и " Разбрахме се ": Христо Иванов и Движение за права и свободи не престават диалозите за конституционна промяна

Движение за права и свободи написа в уеб страницата си, където качи плана, че той е, зам.-председател на Европейската комисия по полезности и бистрота и получил нейното утвърждение.

При представянето на плана през февруари 2022г, Карадайъ изясни, представен от уеб страницата " Епицентър ", че за плана са взети поради мненията на специалисти, делата и претекстовете в решенията на Европейския съд на правата на индивида, мненията на Венецианската комисия, отчетите и рекомендациите на еврокомисията.

Тогава беше обявено, че в правенето му са взели участие някогашният парламентарен арбитър и учител в Софийски университет проф. Пламен Киров и неговият екип, както и други някогашни членове на Конституционния съд.

До 8 юни, никой не беше съобщавал, че Пеевски е работил по плана.

 " Не стана добре ": Христо Иванов и Движение за права и свободи в конфликт за Пеевски и конституцията (обновена)
Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР