Забранява се събирането на 24 вида лечебни растения от естествените

...
Забранява се събирането на 24 вида лечебни растения от естествените
Коментари Харесай

Обявиха билките, забранени за събиране в Пазарджишко

Забранява се събирането на 24 типа лечебни растения от естествените им залежи, заяви за Радио „ Фокус “ – Пазарджик Цветана Чочева от РИОСВ-Пазарджик. Тя изясни, че със заповед на министъра на околната среда и водите се не разрешава събирането на 24 типа лечебни растения от естествените им залежи в цялата страна, като изключение се прави за количества, събирани за персонални потребности.
" Сред тях са лечебната дилянка (валериана), остър залист, мечо грозде, бял риган, исландски лишей, разнообразни типове салеп, бял оман, момина сълза, сантонинов пелин и други И през тази година мурсалският чай, именуван още пирински или алиботушки, е неразрешен за бране даже за персонални потребности на територията на цялата страна. Забраната е за да се възстановят находищата му в природата. Определени са и възможни за събиране количества от 11 билки от естествените залежи, отвън територията на трите Национални парка. Някои от тях са лечебна иглика, червен божур, лазаркиня, бясно биле, лютива тлъстига, кисел бодил, лековит ранилист ", сподели също Чочева.
Тя добави, че Междуведомствена комисия е разгледала постъпилите в Регионална инспекция за опазване на околната среда – Пазарджик заявки от билкозаготвители за присъединяване в разпределението на квотите за събиране на билки под специфичен режим през 2018 година. Максимално допустимите количества за събиране на лечебни растения от естествени залежи бяха разпределени на компания, с проведени билкозаготвителни пунктове в град Пазарджик и село Драгор. Отпуснатите квоти са поименни и без право на преотстъпване. За неспазването им се постановат финансови наказания до 3000 лв. и се губи правото за присъединяване в разпределението през идната календарна година.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР