Забраната за внос на зърно, слънчоглед и други храни от

...
Забраната за внос на зърно, слънчоглед и други храни от
Коментари Харесай

Идва нов удар с цените, служебното правителство прави картел на пазара заедно със зърнопроизводителите

Забраната за импорт на зърно, слънчоглед и други храни от Украйна ще увеличи цените на хляба, олиото, млечните и месните артикули и други артикули на българския пазар. Това от своя страна още веднъж ще докара до по-висока инфлация в страната и по тази причина мярката бързо би трябвало да бъде анулирана. Това е позицията на Асоциацията за отбрана на потребителите по отношение на краткотрайната възбрана за импорт на над 20 типа храни с генезис Украйна, която влиза от през днешния ден, събщиха от пресцентъра на АЗП. Вместо това организацията предлага да бъде засилен контрола от Българската организация за сигурност на храните за качеството на вносната продукция.

" Решението на служебното държавно управление е шизофренно, което по едно и също време се бори с високи и ниски цени на една и съща категория артикули. Когато в цяла Европа горивата и селскостопанската продукция поевтиняват и това стартира да се отразява на крайните цени на храните надолу, в България приказваме за задържането им. А дори и до тяхното нарастване ", разяснява Пейо Майорски. Според него концепцията да се поддържат зърнопроизводителите със възбраната за импорт ще бъде за сметка на българските консуматори. Отделно земеделските стопани ще получат спомагателни дотации, а цялата сметка ще я плащаме данъкоплатците, добави той.

" Само свободната конкуренция може да контролира цените на пшеницата и слънчогледа, които се търгуват на интернационалните тържища “, изясни Пейо Майорски. При възбраната за импорт незабавно ще се повишат стойностите им на вътрешния пазар, което ще се отрази и ще докара до повишаването на брашното и по-късно по веригата на хляба, олиото, млякото, млечните и месни артикули, тъй като животновъдите ще бъдат принудени да купуват по-скъпи фуражи, сподели Майорски. След това ще пристигна искане и от животновъдите за нови помощи и дотации. Ударът ще бъде нанесен напълно върху преработвателите и бизнеса, които ще пострадат и ще се наложи да затварят производства и освобождават служащи. Те ще изгубят пазари и експорт, а от там ще има последици за цялата стопанска система и повишаване на безработицата. Вината този път няма да бъде на търговците, прекупвачите и спекулантите, а на служебното държавно управление, което прави картел на пазара дружно със зърнопроизводителите, се споделя още в позицията на АЗП.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР