Забраната важи за стоки, които са обект на санкции на

...
Забраната важи за стоки, които са обект на санкции на
Коментари Харесай

Напрежение между ЕС и Русия, след като Литва ограничи жп транзита от и до Калининград

Забраната важи за артикули, които са обект на наказания на Европейски Съюз и се внасят с жп превоз. Москва си резервира правото да отговори по метод, по който би защитила националния си интерес. Ситуацията докара до терзания в Брюксел, където висшият представител на Европейски Съюз по външната политика Жозеп Борел съобщи, че Литва постанова режима на глобите на блока против Русия
Напрежението сред Русия и Европейски Съюз набъбна, откакто управляващите в Литва оповестиха в края на предходната седмица възбрана за пренос на избрани артикули през тяхната територия до съветския град Калининград. Тя важи за артикули, които са обект на наказания на Европейски Съюз и се внасят с жп превоз. Москва дефинира обстановката като " невиждана ", разказа дейностите на Литва като " намерено враждебни " и си резервира правото да отговори по метод, по който би защитила националния си интерес. По неофициални данни по въпросното директно трасе сред Калининград и Беларус минават по към 300 влакови композиции всеки месец.

Във вторник секретарят на Съвета за сигурността на Русия Николай Патрушев дойде незабавно в Калининградска област на среща за сигурността на Северозападна Русия. Кремъл разгласи, че ще извика посланика на Европейски Съюз Маркус Едерер поради наложената от Литва възбрана за пренос. Вилнюс стимулира дейностите си единствено с наложени от Европа наказания. " Това е, несъмнено, обстановка, която може да бъде позволена с дипломатически средства ", съобщи губернаторът на региона Антон Алиханов пред съветска телевизия.
Реклама Важно решение
Калининград се намира сред Полша и Литва. През литовска територия е най-пряката връзка сред Русия и този ексклав. Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков разгласи решението на Вилнюс за " невиждано " и изясни в отговор на журналистически въпрос, че вижда " детайл на обсада ".

Според " РИА Новости " в Калининградска област към този момент не могат да се вкарват техника, обвързвана с втечняване на природен газ, артикули за авиокосмическата промишленост, стомана, чугун и производни артикули, коне, трюфели, цигари, парфюми, битова техника на стойност над 750 евро, звукозаписна инсталация за над 1000, музикални принадлежности за над 1500 и други.

Литовските управляващи настояват, че ограниченията засягат също въглища, цимент, дървесина и други. Те са признати въз основата на съвещания с Европейската комисия по думите на външния министър Габриелюс Ландсбергис. Очакват се и уточнения от Брюксел за още елементи за режима на глобите, въведени поради войната в Украйна. Такива уточнения сега желае и Алиханов. Москва предизвести през вчерашния ден управляващите във Вилнюс, че е допустимо да предприеме " ответни ограничения ", само че се обмисля и компенсиране на доставки по вода или въздух през Балтийско море.

Според Алиханов ограниченията от Москва може да са пагубни за Балтика. " Хайде да гледаме картата. Откровено казано, без съветския пренос на прибалтийските пристанища просто ще се постави край. Ответните ограничения може да са доста ", сподели той.
Реклама Какво счита Брюксел
Ситуацията докара до терзания в Брюксел, където висшият представител на Европейски Съюз по външната политика Жозеп Борел съобщи, че Литва просто постанова режима на глобите на блока против Русия, които бяха признати поради съветската инвазия в Украйна. Той добави, че е смутен от риска от възмездие и ще ревизира дали всички правила се съблюдават, като в същото време упрекна Кремъл в търговия с агитация.

" Винаги съм обезпокоен от съветските ответни удари ", сподели той. " Няма обсада. Сухопътният пренос сред Калининград и други елементи на Русия не е неразрешен. Второ, продължава преносът на хора и артикули, които не са глобени. Трето, Литва не е подхванала никакви едностранни национални ограничавания. Ние сме в внимателен режим. Ще проверим още веднъж правните аспекти, с цел да се уверим, че изцяло се съобразяваме с всевъзможен тип правила ", съобщи пред The Guardian Борел.

Напрежението се повиши в допълнение, откакто представителят на съветския президент Владимир Путин Димитър Песков разказа латвийските дейности като противозаконни.

Руското външно министерство съобщи, че Вилнюс би трябвало да анулира " намерено враждебното " решение. " Ако преносът на товари сред Калининградска област и останалата част от Руската федерация през Литва не бъде изцяло възобновен в близко бъдеще, тогава Русия си резервира правото да предприеме дейности за отбрана на националните си ползи ", се споделя в известието на министерството.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Инфраструктура 2 Политика 3 Коментари и разбори 1 Политика 2 Свят 3 Коментари и разбори 1 Инфраструктура 2 Инфраструктура 3 Политика Реклама
Външното министерство на Русия също по този начин привика латвийския дипломат, с цел да изрази несъгласието си публично. Това не даде стремежи от Русия резултат, като външният министър на Литва Габриелиус Ландсбергис съобщи, че Москва популяризира погрешна информация. Той удостовери, че държавната железопътна работа работи законно, като просто ползва режима на глобите на Европейски Съюз, забраняващ доставките на стомана или артикули, създадени от желязна руда за Русия.

" Мисля, че имаше някаква погрешна информация, която не беше за първи път оповестена от съветските управляващи, само че се веселя, че имаме късмет да разбираем това ", сподели той. " В този миг малко по-малко от половината артикули, които минават през Литва, са в листата със наказания, само че това не значи, че всички те са под наказания сега ", сподели Ландсбергис пред локални медии.

Губернаторът на Калининград Аликанов опита да успокои пристрастеностите няколко пъти, като разгласи, че два кораба към този момент транспортират артикули сред Калининград и Санкт Петербург. Освен това още седем ще бъдат в употреба до края на годината. " Нашите фериботи ще обработват целия товар ", сподели той в края на предходната седмица.

Калининград е " заклещен " сред Литва на север и изток и Полша на юг, като съветската територия се намира на към 1300 км. от Москва. Тя разчита на доставките, които идват с железопътен превоз за огромна част от нужните артикули. Регионът има население от към 500 хиляди души. На Потсдамската мирна конференция след Втората международна война той е предаден на Съветски съюз.
Бюлетин Европейски Съюз от близко
Седмични вести за европейски регулации, бизнес и финансиране.
Вашият email Записване
Реклама
Настоящата рецесия въобще не е безобидна и от военно-стратегическа позиция, тъй като се разиграва в региона на основния за защитата на НАТО Сувалски кулоар. Това е 100-километровият сектор към границата сред Полша и Литва, който разделя Калининградска област от Беларус. Според западните военни стратези точно отсам е най-вероятно да тръгне предполагаем боен конфликт сред Русия и НАТО. Евентуално стремително съветско нахлуване от една страна би основало сухопътен кулоар сред Калининград и Беларус, а от друга - би отрязало логистичните снабдителни пътища към Литва, Латвия и Естония, което би улеснило тяхното бързо завладяване.

В момента в региона на Сувалския кулоар са ситуирани неголеми съюзнически бойни елементи от Съединени американски щати и Канада. Прибалтийските страни членки на НАТО обаче упорстват за неколкократно увеличение на перманентното предно разполагане на военни формирования.
Свързани публикации Икономическият спад в Русия ще изтрие 15 години развиване 20 юни 2022, 13:07 НАТО готви нов модел за усилена защита на източния фланг 16 юни 2022, 17:34 Русия с ръка на кранчето, газът нарастна шоково със 75% единствено за три дни 16 юни 2022, 16:00 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Тодор Шишков
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР