Забраната на Европа за руския дизел влезе в сила в

...
Забраната на Европа за руския дизел влезе в сила в
Коментари Харесай

Цените на дизела в Европа падат въпреки забраната на руския внос

Забраната на Европа за съветския дизел влезе в действие в неделя и първите усещания са, че тя е " безболезнена ".   Въпреки че Европейски Съюз приключи доставките от най-големия си вносител, цените на фючърсите на дизеловото гориво в блока спаднаха с 1,6% в понеделник. По този метод понижението за последните две седмици доближи 20%, главно с помощта на намалялото търсене в района и напъните на страните-членки да се запасят преди възбраната, оповестява CNN.   Спадът на цените ще бъде посрещнат с облекчение от милиони водачи на камиони и персонални транспортни средства, както и от предприятията на Стария континент, които разчитат на дизелово гориво. По данни на Европейската асоциация на автомобилните производители към 96% от камионите, 91% от микробусите и 42% от леките коли в съюза употребяват този вид гориво.   " Очакванията бяха, че когато възбраната влезе в действие, доставките на дизелово гориво в Европа ще се свият, само че в действителност сега те не се осъществят ", разяснява пред CNN Марк Уилямс, шеф на изследванията в консултантската компания Wood Mackenzie.   Забраната за дизелово гориво идва два месеца, откакто блокът наложи ембарго върху вноса на недопечен нефт от Русия по море като част от пакета наказания против Москва поради нашествието в Украйна. През предходната година Русия стои зад 29% от общия импорт на дизелово гориво в района, сочат данни на Rystad Energy, представени от новинарската организация.   За да се приготвят за влизането в действие на послената възбрана, страните от блока усилиха вноса на дизелово гориво от Москва през последните месеци. Като цяло той е повишен с близо 19% през четвъртото тримесечие на 2022 година в съпоставяне със същия интервал на миналата година, сочат данни на Vortexa.  

" Тези ресурси би трябвало да работят като буфер против непосредствените резултати от загубата на вноса на съветски дизел ", споделя Уилямс.
Търсенето в Европа понижава   CNN подчертава, че с изключение на съществуването на тези буфери различен значим фактор, който обуславя неналичието на ценови разтърсвания на пазара на дизелово гориво в Европа, е пониженото търсене.   Данните на OilX, компания за разбор на петролната промишленост, демонстрират, че търсенето на дизелово гориво на континента е намаляло сред началото на ноември и края на януари в съпоставяне със същия интервал на миналата година.   Анализаторите изясняват спада частично с по-топлото от нормалното време в района, където дизелът се употребява и като гориво за отопление, както и с високите цени. Въпреки неотдавнашното намаляване тези на едро към момента са с 10% по-високи от нивото им по същото време на предходната година, напомня новинарската организация.   Средната цена на литър дизелово гориво на бензиностанциите в Европейски Съюз доближава 1,80 евро към 30 януари, спрямо 1,60 по същото време на предходната година, сочат данни на Европейската комисия.   Нийл Кросби, старши анализатор в OilX, разяснява пред CNN, че " трайно слабото търсене " в Европа е помогнало " тя доста да усили запасите си от газьол през последните няколко месеца ".   Въпреки това след известно време ще се усети цялостното влияние на възбраната, обединени са анализаторите, защото Европа ще стартира да внася повече дизелово гориво от снабдители от по-далечни страни, което ще увеличи транспортните разноски.  

Според Уилямс от Wood Mackenzie блокът към този момент внася доста по-големи размери дизелово гориво от Съединени американски щати, Близкия изток и Азия. Но даже с тези други възможности Европа няма по какъв начин да " компенсира загубата на съветските барели ", откакто сегашните ресурси намалеят. По думите му цените се чака да стартират да се покачват от третото тримесечие на тази година.
Русия пренасочва износа   Въздействието на възбраната върху Русия също може да се окаже едва.   От юли предходната година насам Москва е съумяла да пренасочи по-голяма част от дизела си към други пазари. По данни на Rystad Energy износът за Турция и Северна Африка е повишен със 154% сред ноември и януари в съпоставяне със същия интервал на миналата година.    И анализаторите чакат тази наклонност да се резервира, въпреки че " съветският експорт за Южна Америка евентуално ще остане на маргинални равнища ".
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР