Забрана за носенето на покриващи лицето облекла, включително ислямски бурки

...
Забрана за носенето на покриващи лицето облекла, включително ислямски бурки
Коментари Харесай

Дания забрани БУРКИТЕ!

Забрана за носенето на покриващи лицето дрехи, в това число ислямски бурки и никаби, на публични места влезе в действие в Дания, а поддръжници и съперници на възбраната влязоха в вербален конфликт, предадоха Асошиейтед прес и Българска телеграфна агенция.

Маркус Кнут от ръководещата демократична партия "Венстре " сподели, че облеклото, носено от някои консервативни мюсюлманки, е "доста потискащо ".

Саша Андерсен от активистката организация "Парти ребълс " възнамерява проява по-късно денем против "дискриминационната " съгласно нея мярка против малцинствена група.

Забраната се отнася за покриващи цялото лице дрехи като никаби, балаклави, маски за ски, лицеви маски и подправени бради, само че не за защитни маски. От нея са изключени зимни дрехи като шалове, а също костюми и маски, носени за карнавали или Хелоуин.

При първо нарушаване може да бъде наложена санкция от 1000 крони (156 долара). При наново нарушаване се планува по-висока санкция. При четвърто или по-нататъшно нарушаване санкцията стига до 10 000 крони.

Протести против възбраната са планувани за през днешния ден в столицата Копенхаген и град Орхус.
Полицията сподели, че протестиращите, които имат намерение изцяло да покрият лицето си на демонстрациите, няма да бъдат застрашени от санкции. Но в случай че участниците са маскирани по пътя към или от митингите, могат да им бъдат наложени санкции.

В други европейски страни има сходни забрани. Властите споделят, че те не са ориентирани съответно против някоя вяра. Мерките не включват възбрана на шаловете, тюрбаните или обичайните еврейски шапчици.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР