Заболеваемостта в Пловдивско достигна 1 146 на 100 000 население

...
Заболеваемостта в Пловдивско достигна 1 146 на 100 000 население
Коментари Харесай

ОБЗОР: Предстои сериозно затягане на COVID мерките, РУО иска учениците от Пловдив да преминат на ротация

Заболеваемостта в Пловдивско доближи 1 146 на 100 000 население на 14-дневна база. Само за миналото денонощие в региона бяха регистрирани 979 нови случая и по този начин от началото на пандемията инфектираните с COVID-19 стават 75 628.

Общата заболеваемост за страната също се покачва до 1265 на 100 000 души по отношение на 1216 през вчерашния ден.

На този декор четири учебни заведения в Пловдивска област минават в онлайн образование поради растящия брой на инфектирани възпитаници и учители, заяви началникът на РУО Антоанета Пакова. Заповедта важи за 7 календарни дни. По данни за РЗИ заболеваемостта при деца от 0 до 18 години на 14-дневна база е 1161 на 100 000.

Заради бързото разпространяване на вируса, здравните управляващи обмислят стягане на противоепидемичните ограничения в няколко области в страната. Сред тях е Пловдивската, заяви основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев на брифинг пред медии.

„ Във връзка с динамичното развиване на обстановката в някои области на страната- София, София- област, Пловдив, Благоевград, Перник, Стара Загора, Бургас, където заболеваемостта е най-висока се разискват въвеждането на нови мерки”, изясни той.

979 са новите случаи на COVID-19 в Пловдивска област за последното денонощие. В болница се лекуват 23 пациенти, а на домашно лекуване са 955. Сред новозаразените има един доктор и две медицински сестри. В 37 учебни заведения в региона са регистрирани 98 новозаразени, в 10 детски заведения – 11 позитивни случая. 14-дневната заболеваемост е 1146,01 на 100 000 души население.

С оглед на цифрите, РУО-Пловдив изпрати писмо до Министерството на образованието по предложение на локалната РЗИ, в което ще бъде поискано разрешението на министър Николай Денков учениците от няколко общини в пловдивско да преминат на ротационен принцип. Това заяви за TrafficNews шефът на РУО Антоанета Пакова.

И имунизирани, и неимунизирани могат да се заразят с COVID-19. Но доказателствата изрично демонстрират, че имунизираните боледуват по-рядко, а смъртните случаи при тях са по-малко. При хората с бустерна доза пък шансът да се разболеят тежко е понижен на половина.

„ Трябва да се прави разлика сред заразяване, боледуване, тежко боледуване и смъртен излаз. Няма ваксина, която е 100% ефикасна. Но едвам 15% от имунизираните против COVID-19 могат да заразят. Те отделят доста по-малко количество вирус, в сравнение с боледуващите”, съобщи проф. доктор Мариана Мурджева, ректор на Медицинския университет в Пловдив и координатор на Експертния съвет по клинична имунология към Министерство на здравеопазването.

СЗО пък предложи на международната общественост да отстрани или облекчи интернационалните ограничавания за пътешестване, заяви Българска национална телевизия. Експертите обявиха нуждата от " анулация или облекчение на зеления документ ", защото той не носи изгоди и продължава да способства за икономическия и обществен стрес, изпитван от страните.

Българският лекарски съюз пък дава Мангъров на етична комисия. Причината е изявление за смъртни случаи, породени от имунизация.

Ангел Марчев, който бе хванат да продава зелени документи в Пампорово, излиза на независимост против парична гаранция от 4000 лв.. Това взеха решение магистратите Апелативен съд, като промениха мярката за неотклонение на Марчев.

Двамата братя, пребили и изнасилили до гибел 42-годишен мъж във Велинград, остават в ареста.

Пловдивчанин получи електронен фиш, тъй като беше засечен от камера на КАТ да кара със скорост 65 км/ч. при позволена за града 50 км/ч. Нарушението е снимано на влизане в Пловдив по бул. Цариградско шосе наоколо до надлеза на Скобелева майка. Вместо да заплати наложената глоба в размер на 50 лв., той реши да апелира наказването.

Жителите на пловдивското село Ръжево Конаре са терзание след кражбата в каса на EasyPay. Междувременно от кметството плануват да инсталират камери в централата част на селото, с цел да предотвратят такива набези за в бъдеще.

Обирът е осъществен в понеделника към 19 часа. Маскира мъж е нахлул в офиса, заплашил е служителката и е отмъкнал 6000 лв.. Младата жена съумява да натисне паник бутона, само че апашът е избягал и сега се търси от полицията.

Да бъдат оборудвани всички детски заведения в регион „ Централен” със слънчеви системи, ще предложи кметът на регион „ Централен” Георги Стаменов. Той ще показа желанието си по време на представянето на проектобюджета, който по-късно ще даде на Община Пловдив за утвърждение в локалния парламент.

По думите му това е мярка, която ще даде самостоятелност на градините и яслите, като сами ще създават нужното количество електричество.

Градът ни е номиниран за „ Най-добра европейска дестинация “ за 2022 година в 13-то издание на влиятелната ранглиста European Best Destinations. Пловдив е единственият български град, който взе участие в конкуренцията и е подложен в конкуренция с градовете Лондон, Рим, Виена Истанбул, Атина, Прага и други

В този ред на мисли, ве емблематични къщи в центъра на Пловдив излязоха на пазара на парцели при започване на тази година. Става дума за тъй наречените Дом на художниците на бул. " Цар Борис III Обединител " и Зелената къща на ул. " Авксентий Велешки ".

И една неприятна статистика, която стана ясна през днешния ден - Област Пловдив е отличник по най-вече останали без работа от началото на 2022 година. В рамките на първите три седмици (27 декември - 16 януари) в Пловдив и района новорегистрираните безработни са 1290 души, а над двойно по-малко 526 души са постъпили на работа. Това демонстрират последните данни от Агенция по заетостта.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР