Заболеваемостта от скарлатина и варицела у нас е малко над

...
Заболеваемостта от скарлатина и варицела у нас е малко над
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев: 10-15% от децата са носители на бактерията, която причинява скарлатина

Заболеваемостта от скарлатина и варицела у нас е малко над междинните равнища за последните години. Това съобщи пред Нова телевизия консултантът по здравните въпроси към Столичната община проф. Тодор Кантарджиев. По думите му ненапълно сме се върнали на предпандемичните равнища.

„ Обясненията са три. Първо, занемарена антибиотична политика и не се лекуват с най-правилните антибиотици. Скарлатина се лекува с пеницилини и с цефалоспорини първа генерация. Второ: занемарени знания на лекарите за това заболяване, тъй като чух странни неща. Скарлатината си е шарка, а всичко друго са стрептококови инфекции, които могат да бъдат ужасяващи “, сподели здравният специалист.

Проф. Кантарджиев уточни, че 20 дни след скарлатина или ангина, породена от стрептококи, могат да се появят затруднения. Едното е забравеният ревматизъм, при който при 60% от болните се визира сърцето, добави той.
/* custom css */.tdi_2.td-a-rec{ text-align: center; }.tdi_2.td-element-style{ z-index: -1; }.tdi_2.td-a-rec-img{ text-align: left; }.tdi_2.td-a-rec-img img{ margin: 0 auto 0 0; }@media (max-width: 767px) {.tdi_2.td-a-rec-img { text-align: center; } }  ГЕРБ/СДС  ГЕРБ/СДС
Професорът изясни, че скарлатината не се въздейства от ваксини и преди антибиотиците стрептококите били най-смъртоносната бактерия.

Той предложи да се направи скрининг с бързи проби в дребните класове на учебните заведения, тъй като сред 10 и 15% от децата са носители на бактерията, която предизвиква скарлатина, без да развият заболяването.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР