Заболеваемостта от COVID-19 в страната отбеляза сериозен ръст. Тя достигна

...
Заболеваемостта от COVID-19 в страната отбеляза сериозен ръст. Тя достигна
Коментари Харесай

COVID картата на България: Сериозен ръст в двуседмичната заболеваемост

Заболеваемостта от COVID-19 в страната означи сериозен растеж. Тя доближи 82.5 на 100 хиляди души население на двуседмична база , демонстрират днешните данни на

Областите Варна, Бургас и София-град са в жълта зона по равнище на заболеваемост. Останалите области са в най-ниската – зелена зона.

По данни на картата за епидемиологичната конюнктура в страната, разграничена на пет района и указваща заетостта на болничните кревати за лекуване на пациенти, инфектирани с коронавирусната зараза, към 4 юли всички райони са в най-ниския стадий – нула.

Областите в жълтата зона, с над 100 на 100 хиляди души, остават София, Варна и Бургас, само че заболеваемостта пораства и в други райони на страната.

За денонощие броят на новите позитивни случаи е 942, умряли са трима души с COVID-19, демонстрират още данните на НЦЗПБ.

По-рано през днешния ден в ефира на пулмологът и депут от "Демократична България " доктор Александър Симидчиев означи, че в страната се заражда нов пик на COVID-19 и прикани още в този момент да бъдат въведени ограничения, с които да се управлява обстановката.

"Задължително би трябвало да се носят маски в здравни заведения, където има разгласен жълт код - София, Бургас и Варна. След това бих ги въвел и в градския превоз. Това би помогнало пандемията да не протече както преди. Още през днешния ден ще го предложа на Министерство на здравеопазването ", уточни Симидчиев.

Междувременно прилежаща Гърция, където доста българи ще прекарат лятната си почивка, обмисля да върне носенето на защитни маски на закрито.

С настъпването на новия сезон на отпуските придвижването се ускорява, както и интензивността на младежите на възраст 18-24 години, а наподобява това са главните фактори за повишаването на новите случаи на Ковид-19 в Гърция, разяснява през днешния ден Националната организация за публично здраве, представена от "Катимерини “.

Председателят на организацията Теоклис Заутис и специалистът по епидемиология и превантивна медицина Димитрис Параскевис показаха през днешния ден на ексклузивен брифинг в Атина данни, които демонстрират, че броят на дейните случаи в цялата страна сега са сред 150 000 и 200 000.

Параскевис означи, че най-голямото нарастване на случаите има на островите в Йонийско и южните елементи на Егейско море, както и на Крит, само че също и в Атина.

Експертите чакат актуалната вълна да доближи пика си доникъде на месеца.

Приетите в болница пациенти и интубираните също са се нараснали през последните три седмици, споделиха представителите на Националната организация за публично здраве, допълвайки, че системата на публичното опазване на здравето към момента не е подложена на огромен напън.

Въпреки това обаче те показаха, че експертната комисия, която поучава държавното управление, ще предложи маските да станат наложителни още веднъж във всички закрити публични места като супермаркети и магазини.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР