Заболеваемостта и смъртността при европейците може да бъде значително намалена,

...
Заболеваемостта и смъртността при европейците може да бъде значително намалена,
Коментари Харесай

Как да намалим вредата от цигарите, алкохола и вредните храни?

Заболеваемостта и смъртността при европейците може да бъде доста понижена, в случай че се вземат съответни и навременни ограничения в три области – нездравословното хранене, тютюнопушенето и злоупотребата с алкохол. Хиляди животи могат да бъдат удължени с смяна на потребителското държание. Намаляването броя на инфарктите, инсултите, онкологичните, респираторните и метаболитни болести е допустимо с съответни държавни политики и стратегии, което би довело до съкращаване с милиарди на публичните разноски за опазване на здравето в Европейски Съюз. Изтъкнати лекари, икономисти и експерти по публично здраве се сплотиха към този извод. Те разясниха тематиката „ Намаляване на вредата от рисковите фактори: по-добра отбрана на по-ниска цена “ по време на интернационална медийна среща, част от осмата научна конференция „ Факти, несъгласия и диспути в диагностиката и лекуването на сърдечни и съдови болести “, проведена от „ Арбилис “ в Банско.

Намаляването на вредата от всички виновни за развиването на хронични незаразни болести рискови фактори може да бъде основно за възстановяване на публичното здраве и за позитивна смяна в смъртността и годините нетрудоспособност.

В днешната действителност има редица рискови и поведенчески фактори, като тютюнопушене, несъразмерна приложимост на алкохол, нездравословно хранене които не могат да бъдат изцяло прекратени, макар осъзнаваните опасности, само че равнището от риск от тях може да се промени по този начин, че да се понижи отрицателното влияние върху човешкия организъм и за популацията като цяло “, сподели проф. Борислав Георгиев, шеф на Клиниката по кардиология в Националната кардиологична болница.

При равни други условия, изчисленията на Експертния клуб за стопанска система и политика (ЕКИП) демонстрират, че в случай че през 2020 година половината пушачи в България бяха минали към нагреваеми тютюневи произведения, то това би понижило хоспитализациите от сърдечносъдови, онкологични и респираторни болести с 15-20% на година и би икономисало 1,8 милиарда лв. публични разноски за лекуване и неработоспособност, сочи отчетът на българските икономисти. Изчисленията им също по този начин сочат, че през 2019 година пропуснатите изгоди за стопанската система, свързани с тютюнопушене, възлизат на 4,4 милиарда лева или 3,7% от Брутният вътрешен продукт.

Заболеваемостта от същите диагнози спада с 22% при използване на политика за понижена щета от тютюнопушенето в Германия, демонстрира различен експертен разбор. Словакия би понижила смъртността от предотвратими заболявания с 14 000 случая, в случай че вкара предварителна защита и уместно лекуване, стана ясно още по време на форума.



17% смъртност от заболявания, свързани с нездравословно хранене, регистрират в Европа

Болестите, свързани с нездравословното хранене, са повода за 17% от смъртните случаи в Европа, демонстрират данните от специфичен отчет на GLOBSEC, създаден за Словакия. Страната е измежду европейските страни-членки с най-висока смъртност заради нездравословно хранене. 26% от словаците умират поради заболявания, свързани с неправилното си хранене. Причината най-голямата платформа за сигурност в Европа GLOBSEC да се занимава с разбори в областта на опазването на здравето е, че COVID-19 сподели, че в случай че здравната система не съумява да се оправи съответно, това съставлява опасност за националната сигурност.



„ В Словакия могат да бъдат избегнати съвсем 14 000 смъртни случая годишно, в случай че изпълняваме ограничения за предварителна защита и предоставяме уместно лекуване “, уточни специалистът по публично здраве Мартин Сматана, който има богат професионален опит в здравните фондове и системи на Англия, Чехия и Словакия. „ Най-добре в тази област се оправят Испания, Италия и Исландия и виждаме, че те вършат доста за предварителната защита на болесттите. Общото сред тези три страни е и по-добрият метод на хранене – използва се по-малко сол и захар, храната е вид Средиземноморска диета - най-вече с риба и зеленчуци. Това не е по този начин нито за Словакия, нито за България. “

Най-нездравословно се хранят в Унгария и Словакия

Експертът от Словакия посочи, че при унищожаване на транс мазнините, посредством 30% налог върху безалкохолните питиета със наличие на захар и 10% субсидиране на плодовете и зеленчуците биха могли да се подтикват по-добри хранителни привички. Така могат да се предотвратят към 4000 смъртни случая в Словакия всяка година, а наред със избавените животи това може да спести 40 млн. евро годишно в бюджета за опазване на здравето.

Други аспекти на по-здравословно хранене (например приближаване до средиземноморската диета) може да спестят спомагателни 200 млн. евро годишно от разноските за лекуване на сърдечносъдови болести, а още могат да бъдат спестени от предварителната защита на диабет и рак.

Да има налози съгласно наличието на чист алкохол

Алкохолът се дефинира като вторият важен фактор, причиняващ предотвратима гибел в света. Той води до развиване на цироза на черния дроб и разнообразни типове рак, при невъздържание са вероятни и мозъчни промени, обществени проблеми, принуждение, което също е сериозен здравен риск.

Успешните политики за понижаване на вредата от алкохола в Словакия биха включвали стимулирането на по-малко нездравословните алкохолни питиета, заместващи по- нездравословните посредством увеличение на данъчните ставки съразмерно на наличието на чистия алкохол, ограничението на количеството, което се използва и рестрикции за продажбата на алкохол след избран час вечер. Важно е също по този начин да се увеличи възрастта, след която е позволена приложимост на алкохол и тя да стане 21 години. Тази мярка следва да се ползва строго, поучават специалистите от Словакия, която регистрира най-голям % общо ползване на алкохол и контузии, дължащи се на използването му.

В Германия по-рисково държание по отношение на алкохола демонстрират младите дами. 80% от общата консумация на алкохол е на бира и на вино, а равнището остава на същите равнища през годините. Причината е, че алкохолът не е задоволително контролиран и обложен с акцизи. В най-младата и в най-възрастната група имаме надвишаване на рисковия дневен предел алкохол, споделя икономическият специалист Александър Хинц.



По-висок данък на тютюна

И до момента в който при алкохола намаляването на вредата е най-много постижима с понижаване на приема до умерено пиянство, то при цигарите се предлага цялостното им прекъсване. Но защото това на процедура се оказва мъчно – би трябвало да се предприеме понижаване на вредата от тютюнопушенето посредством други възможности, споделя Хинц и показва немската процедура - най-високорисковият артикул цигари е с най-голям налог, а различните електронни цигари са с най-нисък налог. Ако единствено половината пушачи заменят цигарите с други възможности с понижена щета, случаите на инфаркт, инсулт, рак на белия дроб и ХОББ биха спаднали с близо ¼ при германците в междинна възраст, демонстрира анализът на специалистите от PIVOT Германия, показан от Александър Хинц. Той създава тактики по регулаторни въпроси в Европейски Съюз и един от последните му планове е за въздействието на законовата рамка върху понижаване на незаразните заболявания в страните членки на Европейски Съюз. Анализът на PIVOT съпоставя две възрастови групи (30-44 година и 45-64-г.) за 4 болести, в резултат на пушене – инфаркт, инсулт, рак на белия дроб и ХОББ.

Преминаването на артикули с понижен риск усилва годините живот в положително здраве

Дори единствено половината пушачи да минат на бездимна опция, качеството на живот се покачва доста и в двете изследвани възрастови групи, излиза наяве от изследването. Заболеваемостта от четирите заболявания би спаднала с цели 22% в групата на 33-44 годишните. При 45-64-годишните качеството на живот, измерено като понижаване на годините живот с увреждане, нараства с цели 25%.

Пушачите в Германия са 20 млн. души и по-малко от 50% от тях са се пробвали да се откажат. Само 5-10% от тях стопират да пушат и това е много дребен брой хора.



Преминаването към новите други възможности може да е по-добрият вид за тези, които не пробват да спрат или пробват, само че не съумяват. При алкохола нямаме нова опция, която може да понижи вредата сходно на тютюна, споделя още немският специалист.

„ Ориентираната към нововъведенията регулаторна система може да способства за понижаване на риска посредством поощряване на софтуерните продуктови нововъведения.

Резултатите дават ясно да се разбере, че регулацията на тютюна би трябвало да е направена по този начин, че да подтиква конкуренцията за да се основат най-хубавите продуктови нововъведения с най-голям капацитет за понижаване на риска “, демонстрира опитът на Хинц.

186 000 пациенти по-малко, в случай че 50% от пушачите трансформират нездравословния табиет в България

С 8 млн. жертви годишно, тютюнопушенето е една от постоянно срещаните аргументи за предотвратима гибел по света. Основна причина е за влошено здраве, постоянно неявяване от работа и стремително растящи разноски за опазване на здравето. Увеличава се рискът от коронарна болест на сърцето и инсулт с 2 до 4 пъти, а за рак на белия дроб – с 25 пъти. Освен вреди върху здравето, цигарите предизвикват съществени разноски от обществените фондове за лекуване.



Пропуснатите изгоди за стопанската система на България, свързани с тютюнопушене, възлизат на 4.4 милиарда лева или 3.7% от Брутният вътрешен продукт за 2019 година, пресмятат икономистите от ЕКИП в собствен отчет по тематиката за нагреваемите тютюневи артикули и техния резултат върху публичните фондове. В изследването се показва какъв брой от обществените разноски за опазване на здравето (хоспитализации при свързани с пушенето заболявания – инфаркт, инсулт, рак, ХОББ, медикаменти, болнични, пропуснати изгоди, неработоспособност) могат да бъдат спестени в разнообразни сюжети.

„ При прекосяване на половината от пушачите на опция с понижена щета 186 000 души по-малко ще бъдат пациентите в лечебните заведения или в здравната система от четири, свързани с пушенето диагнози. Това е понижение с почти 15-20% на хоспитализациите на година “, сподели макроикономистът Аркади Шарков, който е член на Обществения съвет към „ Индекс на лечебните заведения “ и на Обществения съвещателен съвет към БЛС.

В този сюжет за година смъртните случаи от рак, инфаркт, инсулт и ХОББ биха намалели с 4200. Разходите за лекуване биха били с 50 млн. лв. по-малко, а общо 4 милиарда лв. ще бъдат спестените разноски за опазване на здравето и неработоспособност. Ако 50% от пушачите заменят цигарите с негорими тютюневи произведения икономистите пресмятат, че ще бъдат взети 166 000 болнични дни по-малко, а годините живот с увреждане в резултат на болесттите, свързани с тютюнопушене ще паднат със 107 000.

„ Предотвратимата смъртност е основен фактор за стопанската система. Потенциалните резултати от смяната на потребителските привички (преход към по-малко нездравословни алтернативи) възлизат на 1.8 милиарда понижение на отрицателните резултати или 41% понижение на финансовото измерение на вредата “, споделя още Аркади Шарков.

Проф. Борислав Георгиев акцентира, че е невероятно да се прекрати изцяло тютюнопушенето, тъй като има мощно пристрастяване и дано не си вършим илюзията, че един човек, в случай че не е пушил димящи цигари една година, при него рискът е намалял. Изследване демонстрира, че до 10-та година рискът понижава на 50% и по този начин остава. Т.е. Той не доближава в никакъв случай рискът на в никакъв случай непушилият човек. Желанието е да се прекрати оптимално рано, посредством най-ранна продилактика. По думите му е извънредно значимо е образованието на детето у дома – да се храни вярно, да играе, да спортува, с цел да можем да изградим здрав човек.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР