Забелязвали ли сте странна промяна в поведението на вашето куче?

...
Забелязвали ли сте странна промяна в поведението на вашето куче?
Коментари Харесай

Как пълнолунието влияе на кучетата?

Забелязвали ли сте странна смяна в държанието на вашето куче? Случвало ли се е вечер кучето да стартира да лае без да има забележима причина за неговото безпокойствие. Или питомецът ви стартира да се опасява от всичко и да прави внезапни придвижвания? Според зооспециалистите смяната в кучешкото държание може да се дължи на пълнолуние. Много от стопаните на четириноги откриват разлики в държанието на питомците си по време на тази лунна фаза. Как пълнолунието въздейства на кучетата?

Когато разсъждаваме върху връзката сред пълнолунието и животните, незабавно вършим асоциации с вълците, виещи обезпокоително на фона цялостна луна. Оказва се обаче, че това естествено събитие може да засегне и домашните кучета - те внезапно стават тревожни, бдителни и шумни. Някои наподобяват изтощени и раздразнени. Други са нервни и стартират да дъвчат покъщнината, макар че по принцип не се държат по този начин.

За момента няма безапелационни научни доказателства, че пълнолунието директно въздейства на кучешкото държание. Но статистиките сочат, че случаите с кучета, имащи потребност от ветеринарна помощ, нарастват в дните към пълнолунието. Лаещите пациенти имат както смяна в държанието, по този начин и някои физически недоволства.

 Неспокойно куче

Защо кучетата се държат извънредно при пълнолуние? Една от теориите е, че смяната в светлината може да обърка визиите на животното за денонощно и да подразни сетивата му. Отделно по време на пълнолуние други животни като котки и мишки също могат да са по-активни и да издават звук. Съответно тяхното придвижване ще направи кучето по-бдително и обезпокоително. Суеверните хора пък търсят мистични аргументи сред цялостната луна и разтревоженият лай на шаровците.

Как да успокоим кучето?

Ако забележите, че домашният ви любим в действителност се държи неспокойно по време на пълнолуние и има податливост към деструктивно държание, няма потребност да изпадате в суматоха. Опитайте се да му обърнете повече внимание, поиграйте добре и се погрижете, питомецът ви да изразходва силата си.

Също по този начин може да го разсейвате с разнообразни кучешки играчки и занимания. Измореното куче ще заспи доста по-бързо и няма да ви основава проблеми през нощта. Ако нищо не оказва помощ, може да обсъдите казуса с ветеринар, които да предпише специфични препарати за утешение на вашия четириног другар.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР