Забележителното пътешествие на Франсис Нгану до върха е история за

...
Забележителното пътешествие на Франсис Нгану до върха е история за
Коментари Харесай

Бях миньор в Камерун и бездомник в Париж. Сега ми дайте Фюри: Нгану

Забележителното странствуване на Франсис Нгану до върха е история за вяра, храброст, мощ и темперамент. В събота 37-годишната легенда на ММА ще се изправи против най-голямото предизвикателство в кариерата си - боксов конфликт против първенеца Тайсън Фюри.

Двамата ще се качат на кръга в Саудитска Арабия в конфликт, който може да донесе 10 милиона евро по сметката на Нгану. Да, той в никакъв случай не е взел участие в сходно блестящо събитие. Но не очаквайте Франсис да излезе изплашен против Циганския крал.

На стоманения войник се е налагало да преодолее надалеч по-трудни тествания в живота си. Например непостижимия труд в пясъчните мини на родния Камерун за 2 евро дневно. Или интервала му на скитник в Париж. Това е история на борба за оцеляване.

Ранните години

Франсис е отгледан в Бати от самотна майка, която се разделя с татко му, когато той е на шест години. Мъжът е махленски войник, който постоянно се забърква с локалните банди. Когато е едвам на девет, Нгану се причислява към своя 11-годишен брат в пясъчните мини. Работата на невръстните момчета е да изгребват пясък на купчини, с цел да могат по-едрите служащи да го нахвърлят в самосвалите.
 
През 1994 година Франсис е запленен от международното състезание по футбол, на което апропо България играе на полуфинал. Но не поради самата игра, а по-скоро поради зрелището и атмосферата в Съединени американски щати. Така му лепват прякора Американчето. Като дете се подписва като Франсиско Нгану - мигане към Сан Франциско.

Семейството му има дребен тв приемник и той чака търпеливо всяка събота, с цел да получи още една доза от Америка - под формата на паметното телевизионно шоу на Дейвид Хаселхоф Knight Rider. Приятелите му мечтаят да емигрират във Франция, само че той мисли на едро. Мисли единствено за Съединените щати.

От Африка до Европа

Пътят му към Статуята на свободата обаче минава през Париж и му лишава 14 месеца. Когато е на 26, потегля към Нигерия. Преходът е елементарен поради отворената граница сред двете страни. Проблемите стартират при навлизането в Нигер, където му е нужна виза. Пробивът е вероятен поради корумпираните служители на реда и гранични чиновници. Ако ви заловен, би трябвало да платите рушвет или ще бъдете депортирани.

Тъй като не желае да пилее парите, които е спестявал цялостен живот, Нгану крие банкнотите под дърво и камък. Някои гълтам. Успява да се натъпче в пикап с още 25 души и прекосява пустинята Сахара на път за Алжир.

24-часовото пътешестване е рисково - в случай че окаяното транспортно средство се скапе, пасажерите няма от кое място да се снабдят с вода, с цел да оцелеят. Франсис е заставен да пие вода, в която " плуват мъртви животни. "

Международни връзки

Нгану без проблеми се ориентира за политиката на всяка страна, която прекосява. Поради околните връзки на Алжир с Мали той осъзнава, че би трябвало да се снабди с малийски паспорт. Набавя го нелегално и пробва да пресече границата на Алжир с Мароко. Опитва да прикрие треперенето си, до момента в който граничният надзор ревизира документите му. Успява да премине по знамение, само че обстановката се усложнява в Мароко.

Там оцелява като Беър Грилс. Живее в гората, храни се от останки в кофите за отпадък. При първия опит да премине границата разрязва корема си на бодлива тел. Нараняванията му са толкоз тежки, че насилствено отива в болница.

След като му е оказана здравна помощ, полицията го оставя в пустинята.
 
Нгану още веднъж щурмува границата, опасана с ограда. Тя е следващото затруднение към задачата - Испания. За да избегне задействането на инфрачервените датчици за придвижване и патрулиращите хеликоптери, той покрива лодката с фолио. Когато към този момент е във водата, се свързва с Червения кръст, с цел да бъде избавен.

Затвор преди славата

Следващата спирка е испански затвор. " Вкарват те в център за задържане, само че това е като нечовечен затвор. Те просто желаят да те разбият душевен, в един миг ще полудееш там ", споделя Франсис. Заради подправения му паспорт испанските управляващи не могат да го депортират, нито да го задържат зад решетките. Освобождават го след два месеца, когато към този момент е измислил идващия си проект.

Идеята му е да поеме към Англия. Първата му спирка е Франция. " От Испания да отидеш във Франция, Италия или Германия е елементарно. Няма полицейски надзор. Но да отидеш в Англия е мъчно. Дори като жител на Франция. "

Нгану се открива в Париж. По-скоро на улиците в Париж, тъй като няма дом. Търси боксова зала, където да тренира. Спи на паркинг.

Случайно се среща с Фернан Лопес - локален треньор в MMA Factory. Специалистът го убеждава да смени спорта и единствено след два месеца Франсис се състезава във френската ММА верига. Печели пет от първите си шест борби, преди UFC да го притегли през 2015 година

Шест години по-късно той ще приключи своята удивителна история, като стане първенец на UFC в тежка категория. А многомилионният му конфликт с Фюри може да постави баснословен завършек на едно удивително премеждие или просто да е начало на идната глава, наречена Световен първенец по бокс.
създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР