Забележителното е, че “Крю Драгън започна да поставя такива рекорди

...
Забележителното е, че “Крю Драгън започна да поставя такива рекорди
Коментари Харесай

УСПЕХ: Космическият кораб Крю Драгън изпрати четирима туристи до рекордна за частното предприемачество 585-километрова орбита!

Забележителното е, че “Крю Драгън ” стартира да слага такива върхове едвам на четвъртия си полет. Но още по-впечатляващо е, че в случай че преди астронавти са напускали Земята толкоз надалеч поради държавна инструкция (да се изпрати човек на Луната) или наложено от ремонта на орбитален уред като “Хъбъл ”, през днешния ден това се случва поради частното предприемачество. Експедицията е финансирана от милиардера и предприемач Джаред Айзъкман, началник на компанията Shift4 Payments. Той е избрал да вземе със себе си още трима души, нито един от които не е богат и не би могъл да си разреши галактически полет без поддръжката на Айзъкман. Съответно “Inspiration 4 ” подарява очаквания, че това е началото на ера, в която космосът ще стане по-достъпен за всеки един от нас. Към Айзъкман се причислиха Хейли Арсено, лекарка, претърпяла рак на костите и първият кандидат-астронавт с протеза, преподавателката Шан Проктър и някогашният боен Крис Сембовски.

Очаква се “Inspiration4 ” да приключи своята стратегия напълно в самостоятелен режим, без намесата на екипажа, само че в случай че нещо се случи, Айзъкман и Проктър са подготвени да пилотират “Крю Драгън ”. 

Освен че днешният галактически полет е първата напълно туристическа задача до орбита, това е първата орбитална експедиция на Съединени американски щати, която не е планувана от НАСА. Също по този начин това е първото изстрелване на хора до орбита след 2009 година, при което не е планувано посещаване на галактически станция (МКС или някоя от китайските “Тянгон ”). 

Бяха маркирани и няколко основни върха за СпейсЕкс. За пръв път хора излетяха в космоса чрез ракета, оборудвана с първа степен, употребена на две предишни изстрелвания. И през днешния ден след своята задача степента се завърна на Земята безпроблемно на плаващата платформа “Просто прочети инструкциите ”. Това е вторият полет на пилотираната капсула “Ресилиънс ”, която в интервала сред ноември 2020 и април 2021 година бе употребена за транспорт на първия постоянен екипаж до МКС. Но най-важното: през днешния ден бе подложен връх за брой кораби от серията “Драгън 2 ” в околоземна орбита – понастоящем космоса имаме два пилотирани “Крю Драгън ” и един товарен “Карго Драгън ”.

Налице е и повсеместен връх за брой хора в космоса – общо 14. Седем живеят на МКС, трима са на китайския галактически транспортен съд “Шенчжоу 12 ” и четирима на “Inspiration4 ”. Този връх няма да се задържи дълго – по-рано денем “Шенчжоу 12 ” се отдели от главния модул “Тянхъ ” на китайската станция и ще се завърне на Земята на следващия ден.

Екипажът на новоизстреляната туристическа експедиция ще прекара близо три дни в 585-километровата си орбита. Понастоящем е планувано “Крю Драгън ” да се завърне на Земята в събота (на 18-ти септември) или в неделя (на 19-ти). Но при положение на неприятно време или механически проблеми корабът може да остане в космоса до една седмица.

На борда на кораба ще бъдат извършени голям брой научни опити, които включват медицински проучвания като ултразвукови прегледи и мониторинг на равнището на кислорода на пътешествениците. Това ще разшири познанията ни по какъв начин галактическите условия въздействат на човешкия организъм. 

Видеозапис от днешното изстрелване – Youtube връзка

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР